Олена Чепіль

Москалівка, Гвардійське, Червоне: на Тернопільщині планують перейменувати ряд сіл і селищ

У області є 15 населених пунктів, назви яких не відповідають стандартам державної мови і  містять ідеологеми, пов’язані з російською імперською політикою

Перейменувати деякі міста, селища, села України – такого висновку дійшла Національна комісія зі стандартів державної мови. Обґрунтовують це тим, що назви населених пунктів не відповідають нормам української мови або містять ідеологеми, пов’язані з російською імперською політикою. Серед областей, села і селища які потребують зміни назв, є й Тернопільська область. 

Зокрема, у нашій області рекомендують перейменувати 15 населених пунктів. Так, два села не відповідають правописним, словотвірним та словозмінним нормам української мови. Підгородне планують змінити на Підгороднє, а Печорна - на Печерна. 

Також в області є два села, які не відповідають лексичним нормам української мови, зокрема, стосуються російської імперської політики: Гвардійське та Москалівка.  Для них рекомендують запропонувати нову назву. 

Обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву рекомендують стосовно сіл Красна, Червоне, Красне, Краснолука, Краснопуща, Красносільці, Мартишківці, Травневе, Ємелівка, Дружба, Мирне. Обґрунтовують це тим, що ці населені пункти не відповідають лексичним нормам української мови, зокрема стосуються російської імперської політики. 

Згідно з висновком Національної комісії зі стандартів державної мови, в Україні потрібно перейменувати понад 1,4 тис. населених пунктів. Рішення комісії містить 24 додатки, де надано рекомендації окремо по кожній області. Ознайомитися з ними можна тут.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео