Тамара Коблик

На годину вперед: коли тернополянам переводити годинники

Не забудьте перевести годинник

Двічі на рік, навесні та восени, в Україні переводять час на годину вперед або назад, як це було 30 жовтня 2022 року з переходом на зимовий час. Вже цієї ночі наша країна знову перейде на літній час, тому перевести стрілки потрібно на 60 хвилин уперед. 

В Україні переводять час в останню неділю березня.

Цього року перехід відбудеться з 25 на 26 березня.

О третій годині ночі годинник переводять з 03:00 на 04:00. Причому, в сучасних гаджетах, смартфонах, комп'ютерах ця опція автоматична і чекати на три години не потрібно - техніка зробить все сама.

Зазначимо, що переведення годинника «туди-назад» відбувається згідно з постановою Кабінету Міністрів №509 від 13 травня 1996 року «Про порядок обчислення часу на території України». Ця процедура відбувається для адаптації робочих годин під світловий день та економії електроенергії.

Як пишуть «Вікна», за словами вчених, найгірше переносять перехід на літній час діти і люди похилого віку.

Коли організм намагається перебудуватися на новий графік, ми відчуваємо стрес, порушується сон, обмін речовин, знижується імунітет, погіршується робота серцево-судинної системи.

Людина відчуває емоційний шок, який не завжди можна визначити самостійно.

Що ж робити, щоб легше пережити переведення часу

  1. Через те що перехід часу порушує сон, не варто після пробудження різко вставати з ліжка. Полеж іще кілька хвилин, щоб організм адаптувався до нового часу пробудження. Найголовніше — спокійно відійти від сну і привести себе в стан неспання.
  2. У цей період рекомендується пити кілька чашок зеленого чаю на день. 
  3. Намагайся більше гуляти та вживати вітаміни, які допоможуть легше перенести період адаптації. Якщо перший час тобі важко через переведення годинника, намагайся не їздити за кермом і не виконувати роботу, яка через втрату пильності може призвести до травмування.
  4. Намагайся лягати спати на 30-40 хвилин раніше звичайного часу. Швидше заснути ввечері допоможе теплий душ, а вранці прокинутися — контрастний. 
  5. Не користуйся гаджетами перед сном. 
  6. Відмовся від кофеїну в другій половині дня. Краще пити трав’яний чай з ромашки чи м’яти. 
  7. Переглянь час вечері. Їж за три – чотири години до сну. 
  8. Розпочинай свій ранок із зарядки. Не завадить так робити й протягом року. Ніщо так не бадьорить зранку, як легка гімнастика. 
  9. Усі важливі справи роби ввечері. Під час адаптації організму до нового часу правило ранок вечора мудріший не працює. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео