Орест Сарматський

На Хмельниччині хочуть заробляти гроші на бур’янах (Агроновини)

0601 (Copy)

У Старій Синяві (Хмельницька область) будують сонячну електростанцію потужністю 5,1 МВт. Селищна рада виділила земельну ділянку в межах населеного пункту площею 10,1 га.

– Ми знайшли інвесторів і з весни розпочали ряд робіт на ділянці, – розповідає голова Старосинявської ОТГ Віталій Здебський. – Сонячна електростанція потужністю 5,1 МВт розміщена на землях промисловості, які роками заростали бур’янами і не приносили ніякої користі ні людям, ні громаді.

Потужність сонячної електростанції дозволить забезпечити електроенергією, без врахування великих об’єктів промисловості, населення всієї громади.

– Зараз на будівництві об’єкту працює 35 місцевих жителів, – зазначає Віталій Здебський. – У подальшому на постійній основі планується працевлаштувати 15 чоловік. Інвестор вкладає у розвиток інфраструктури Старосинявської ОТГ більше 120 мільйонів гривень.

0602 (Copy)
0602 (Copy)

Фермерка вирощує близько 40 сортів різнокольорових кавунів

Фермерка Ірина Євтух із Херсонської області вирощує різнокольорові кавуни. Є жовті з таким же кольором м’якоті, зелені з жовтою м’якоттю, а також помаранчеві, білі, чорні та інші кавуни – всього приблизно 40 сортів.

Сім’я Ірини займається вирощуванням кольорових кавунів протягом 25 років. Її батьки є професійними селекціонерами. По їхніх слідах пішов і її рідний брат, який виводить нові сорти південної ягоди. Сорти-новинки Ірина висаджує на своєму дослідному полі.

Ірина не зупиняється на досягнутому і крім кавунів займається вирощуванням томатів, які ростуть на іншому полі. Втім, на її ділянках навіть плівка, якою покривають землю – незвичайна. Вона вироблена в Україні і є біорозкладаною. Після виконання своїх функцій, плівка розкладається і стає добривом.

Експерти кажуть, що в Європі кольорові кавуни давно завоювали популярність. А ось вітчизняні споживачі тільки починають з ними знайомитися.

Ірина розповідає, що її кавуни люди давно вже розсмакували і розкуповують їх прямо з поля, не дивлячись на те, що коштують кольорові кавуни в два рази дорожче, ніж звичайні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео