Орест Сарматський

Українців спіймали на контрабанді 3 тонн горіхів (Агроновини)

1001 (Copy)

На Харківщині завадили громадянам України відправити контрабандою до Російської Федерації 2 770 кг волоських горіхів. Про це повідомила прес-служба Держприкордонслужби України.

- Вночі, 30 липня, в районі населеного пункту Лиман Перший Дворічанського району Харківської області були виявлені 6 осіб. Вони перевантажували картонні коробки із двох автомобілів «ГАЗ» до порожнього вагона вантажного потяга. Поїзд саме здійснив несанкціоновану зупинку після проходження прикордонно-митного контролю на шляху до Росії, — йдеться у повідомленні.

Під час затримання правопорушники-машиністи намагалися втекти розпочавши рух поїзда у бік кордону, однак їх було блоковано на наступній станції та не пропущено через кордон.

У потягу та на місці перевантаження було виявлено 277 коробок з волоськими горіхами загальною вагою 2 770 кг та приладдя для пасіки. Товар правопорушники планували незаконно перемістити через кордон.

Також під час огляду автомобіля одного із правопорушників, виявлено незареєстрований пістолет із гумовими кулями.

По даній ситуації до компетентних правоохоронних органів прикордонники направили повідомлення про вчинення злочинів, передбачених статтями 227, 263 та 276 КК України.

Наразі тривають заходи з фіксації доказів правопорушення та здійснюється перевірка місцевості за маршрутом руху потяга.

Пасічник з Волині виготовляє очеретяні вулики

Волинянин Олександр Руткевич з бджолами працює вже більше 30 років. А нещодавно пасічник почав виготовляти очеретяні вулики. Повідомляє seeds.

- З очерету зроблено 80% вулику. З дерева тільки кутові вставки — щоб каркас тримався. Раніше вулики робив з дерева, тепер робитиму тільки з очерету. Матеріал, як то кажуть «під ногами лежить». Очерету вистачає навколо. Весною поїхав, нарізав. За 3 години можна одного вулика з очерету зробити. Цієї весни виготовив 7 експериментальних вуликів. Заселив бджолами. Результатом задоволений, — розповів пасічник.

1002 (Copy)
1002 (Copy)

За словами бджоляра, перевага очеретяних вуликів в розвитку бджолиних сімей. У очеретяних вуликах на 2-3 рамки більше розплоду.

- Є ще одна перевага — влітку такий вулик добре тримає прохолоду. Коли була спека більше 25 °С — в очеретяних бджоли працювали цілий день, їм не потрібно було робити додаткової вентиляції, — додав Олександр Руткевич.

За ціною очеретяні вулики значно дешевші від дерев’яних.

- Куб дерева зараз коштує приблизно 4 тис. грн, з нього вийде максимум 4-5 вуликів. Не багатокорпусні — звичайні, українські, на 20-25 рамок. Для очеретяного вулика потрібно лише пару рейочок для каркасу, максимум 100 шурупів і робота. Очеретяний вулик коштуватиме максимум 250-300 грн, — розповів пасічник.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео