Оксана Бучко

На лікування пацієнтів із COVID-19 Тернопільщина отримала понад 8 млн грн

9c19d8a395c38ef1

На лікування пацієнтів з COVID-19 у Тернопільській області центр ЕМД отримав від Національної служби здоров’я України 8 453 729 грн. На допомогу мобільним бригадам підписали 16 пропозицій із 28-ми. На стаціонарну допомогу – 9 із 17-ти.

Про це повідомили під час онлайн-брифінгу НСЗУ щодо перших оплат медичним закладам, які працюють з пацієнтами з підозрою або встановленим захворюванням на коронавірусну інфекцію COVID-19.

- Ще досі з коштів субвенції заклади не отримали виплати на лікування пацієнтів з коронавірусом, - пояснює  керівниця Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Оксана Мовчан. - А ми за 4 дні знайшли кошти, аби пацієнти могли отримати якісне лікування, а медики – доплату за свою роботу в умовах ризику. При тому у нас є обмежене фінансування, коли при необхідності 5% від ВВП нам виділили лише 3%. Цього недостатньо, але ми працюємо за чітким механізмом розподілу, коли працює кожна гривня. 

Щоб надавати таку допомогу, медзаклади повинні відповідати вимогам, які прописані так, щоб пацієнт отримав безпечну і ефективну допомогу при госпіталізації до закладу, який входить  у визначений перелік. Такий заклад повинен мати достатньо обладнання і сформовані команди, які здатні цілодобово надавати медичну допомогу при коронавірусній хворобі всіх ступенів важкості. Також у лікарні мають бути усі необхідні ліки для пацієнта. Це покриває тариф відповідного пакету.

Кількість команд, які залучені до лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою, має бути щонайменше 4. У складі однієї команди - 12 медичних працівників: троє лікарів, серед них обов’язково анестезіолог. У закладі, який надає стаціонарну допомогу, має бути не менше, ніж 4 апарати ШВЛ і така ж  кількість аспіраторів.

Щодо оплат, сума за місяць залежить від кількості хворих, а не виплачується фіксованою ставкою. Тариф на оплату послуг включає доплати медикам у розмірі до 300% до заробітної плати за квітень. Головний лікар, який підписує договір з НСЗУ, бере на себе зобов’язання додаткових доплат медичним та іншим працівникам, які працюють безпосередньо з COVID-19.

Кошти виділені на доплати тільки спеціальним бригадам, а не всім співробітникам.  Обмеження щодо спеціальних бригад встановлено, щоб захистити лікарів від інфікування, адже більше задіяних - це більший ризик інфікування. Тариф покриває як виїзди до пацієнтів із встановленим діагнозом, так і до пацієнтів з підозрою на  COVID-19.

Стан подання пропозицій на укладення договорів з НСЗУ щодо надання медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19 можна відстежувати на дешборді.

Загалом, НСЗУ виплатила 135 944 059 млн грн за надання допомоги пацієнтам з COVID-19 всього за 12 робочих днів. Кошти на свої рахунки отримали усі центри екстреної медичної допомоги, мобільні бригади та лікарні, які госпіталізовували пацієнтів з коронавірусною інфекцією у квітні. Також НСЗУ вийшла на фінальну стадію контрактування медзакладів, що надають стаціонарну допомогу хворим на COVID, та мобільних бригад, які виїжджають до таких пацієнтів.

Детальніше:

  • усі 25 центрів екстреної медичної допомоги отримали 123 971 818 грн;
  • 66 мобільних бригад отримали 2 445 218 грн. НСЗУ підписала та направила договори 738 закладам, які готові надавати мобільну допомогу, 582 з них вже підписали договір зі свого боку;
  • 27 закладів, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19 у квітні, але не входили в перелік лікарень, визначених для госпіталізації, отримали на свої рахунки  9 572 023 грн. Усі заклади, які надавали допомогу пацієнтам з коронавірусною хворобою у квітні, отримають за це оплату, проте подальша госпіталізація пацієнтів з COVID-19 у такі лікарні буде заборонена. Загалом на цей пакет допомоги, наданої у квітні, договір підписали 99 надавачів допомоги. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео