Орест Сарматський

На ринку сирого молока спостерігається тенденція до зниження цін (Агро-новини)

2801 (Copy)

Зима в розпалі, але сільгосппідприємства практично не скорочують виробництво молока. При цьому виробництво молока в господарствах населення істотно знижується.

Про це свідчать дані статистики, повідомляє «Інфагро».

- Загалом, незважаючи на зиму, молока вистачає всім. Але, ймовірно, це тільки тому, що за кордоном існує надлишок сировини і попит на українську продукцію низький. Дуже коротко поточну ситуацію в галузі можна оцінити так: на внутрішньому ринку молокопродуктів ситуація стабільна, експорт «в штопорі», сільгосппідприємства як і раніше відчувають себе впевнено, — відзначають експерти.

До середини грудня ринок сировини в Україні остаточно стабілізувався. На початку місяця були точкові перегляди цін, однак стосувалися вони переважно нижньої частини цінового діапазону сільгосппідприємств. Ціни по домогосподарствах практично не змінювалися, додають фахівці.

Виробництво молока в Україні за 11 місяців нижче показників минулого року на 1,9% за рахунок негативної динаміки в домогосподарствах (-2,4%). В абсолютних цифрах обсяг виробництва молока за звітний період становить $9,46 млн. Частка населення 73%, ферм — 27%.

Нагадаємо, виробництво промислового молока в Україні залишається на рівні минулого року.

На Одещині заклали перший в Україні фісташковий сад

2802 (Copy)
2802 (Copy)

На Одещина в селі Броска заклали сад фісташки площею 3,5 га.

Про це пише golos.com.ua, повідомляє Агровері.

Цю агрокультуру в промислових масштабах в Україні ще не вирощували. Перші врожаї фермер Андрій Петков планує отримати через 6 років.

Саджанці фісташкових дерев фермеру постачають з Узбекистану. Разом з тим, кліматичні умови на півдні Одеської області фактично подібні з погодними умовами Центральної Азії, що теоретично дає всі шанси успішно вирощувати культуру в Україні.

Для створення саду фермер взяв у довгострокову оренду 3,5 га площ в Ізмаїльському районі Одеської області. З урахуванням, що на одному гектарі вдасться розміститися 300 фісташкових дерев, у червні цього року було висаджено понад 3 тис. саджанців. Очікують, одне дерево в десятирічному віці має давати до 10 кг товарної фісташки.

- У мене є всі підстави вважати, що мій вдалий досвід стане відправною точкою для масового вирощування на півдні України цих недешевих горішків», — запевняє фермер з Одещини.

За його словами фісташкові дерева — справжні рослини пустелі, і вони чудово пристосовані до посухи й засоленості ґрунту. Також вони спокійно переносять коливання температури від мінус 10°С у зимовий час і до плюс 40°С влітку.

Вибір читачів за тиждень

Відео