Олена Чепіль

На Тернопільщині бракує безпечних місць для купання: за літо втопилися 11 людей (відео)

На Тернопільщині є лише 5 офіційних місць безпечних для купання. Для такої великої області це дуже мало, кажуть в управлінні ДСНС 

Від початку відкриття купального сезону на водоймах Тернопільщини загинуло 11 людей. А з початку року - 20 осіб, серед яких одна дитина. Про це під час брифінгу 26 липня повідомив речник Головного управління ДСНС в Тернопільській області Сергій Данілін.

Статистика утоплень з кожним днем погіршується, тому ми вкотре звертаємося до громадян області, аби вони дотримувалися всіх правил перебування у воді, - зазначає він.

Основні причини утоплень - це вживання спиртних напоїв перед купанням, а також нехтування правилами поведінки у воді. 

До смертей у воді призводить також купання у невизначених для цього місцях. На Тернопільщині є більше півтори тисячі річок, близько тисячі ставків та озер, проте лише п’ять з цих місць є безпечними для купання. 

Для такої великої області це дуже мало. Ми звертаємося до органів місцевого самоврядування, керівників територіальних громад, орендарів водних об'єктів, аби вони подбали про організацію рятувальних постів та облаштували відповідні зони для відпочинку людей, - каже Сергій Данілін.

Пожежно-рятувальні підрозділи Тернопільської області забезпечені всім необхідним спорядженням для порятунку людей у воді. Від початку року водолази 6 разів залучалися до пошуку людей під водою. 

У групі порятунку є 12 людей: 9 водолазів, 2 водіїв та фельдшер. Ми маємо відповідне спорядження для роботи: гідрокостюми сухого та мокрого типу, апарати з відкритою схемою дихання, безпровідні підводні зв’язки, підводні дрони, - повідомив начальник водолазно-рятувального відділення групи водолазно-рятувальних робіт ГУ ДСНС України у Тернопільській області Микола Фаралюк.

Загалом в Україні з початку року 582 особи втопилося у водоймах. 37 людей - за останні 7 днів. 

Нагадаємо, 23 липня вода забрала життя 49-річного жителя Тернопільщини. Чоловік поїхав на риболовлю і не повернувся. Його тіло виявили у ставку. Ще одна трагедія нещодавно сталася у селі Зозулинці Заліщицької громади. Під час купання у Дністрі почали тонути троє підлітків. 18-річну дівчину та 19-річного юнака врятував місцевий мешканець. 16-річний юнак зник під водою. Згодом місцеві жителі знайшли його тіло. 

Фото Головного управління ДСНС в Тернопільській області, відео обласної військової адміністрації

Вибір читачів за тиждень

Відео