Юля Вітюк

На Тернопільщині був ще один ракетний обстріл: пошкоджений склад з міндобривами (відео)

Перевищений вміст аміаку в річці Іква на Кременеччині, загинула риба, людям заборонено пити воду з криниць.

Ще одна повітряна атака була здійснена на Тернопільську область близько 23.30 4 квітня. Ракета була націлена на один з об'єктів критичної інфраструктури, але її збила протиповітряна оборона ЗСУ. Однак уламки впали на резервуари, де зберігалися рідкі мінеральні добрива на Кременеччині. У результаті відбувся витік міндобрив в ґрунт. Про це повідомив під час брифінгу 5 квітня голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш. 

На місці цілу ніч і до обіду працювали служби ДСНС, Національна поліція, територія огороджена, зроблено всі необхідні дії по документуванню даної злочинної діяльності. 

Станом на ранок, 5 квітня, заміри не показали збільшення рівня шкідливих речовин. Однак повторні проби показали перевищення рівня аміаку у ґрунті та річці Іква. Жителям територій по руслі річки рекомендовано НЕ використовувати воду з криниць для харчових потреб. Забороняється вилов риби. У населений пункт, де стався інцидент, доставляється питна вода. Автомобілі служби ДСНС довозять технічну воду для потреб господарств та підприємств.

Екологічні наслідки не є критичним. За прогнозами екологів, протягом трьох-чотирьох днів ситуація стабілізується, - каже Володимир Труш. 

Як повідомив начальник Головного управління ДСНС в Тернопільській області Віктор Маслей, уламки крилатої ракети пошкодили 6 резервуарів, де зберігались добрива для аграріїв. Відбувся витік речовини, основу якої складав аміак. 

- Відповідні служби провели заходи з обмеження витоку цієї речовини. Керівник підприємства організував перекачування добрива, аби не допустити його потрапляння в природне середовище. Після обіду 5 квітня експерти відмітили збільшення в кілька разів вмісту аміаку в річці Іква. Це призвело до часткової загибелі риби, - зазначає Віктор Маслей. 

Нагадаємо, бомбардування Тернополя здійснив ворог увечері 3 квітня. Завдяки протиповітряній обороні, яка вчасно попередила даний факт, ракету знешкодили. Однак уламки пошкодили об'єкт критичної інфраструктури. На 39-й день війни був перший постріл в Тернопільську область, але на думку влади, не останній. Тому просять усіх не ігнорувати сигнал тривоги і спускатися в укриття.

Фото і відео з брифінгу Тернопільської військової адміністрації

Вибір читачів за тиждень

Відео