Євгенія Цебрій

На Тернопільщині демонтовують радянські пам’ятники і танки

13 квітня зняли танк у Чорткові, також позбутися радянських пам’ятників вже вирішили у Заліщиках

Міста Тернопільщини активно позбуваються радянської символіки та пам’ятників. Так, демонтувати танк і пам’ятник на честь полеглих радянських солдатів у Другій Світовій війні вирішила влада у Заліщиках на Тернопільщині. Про це повідомляє Заліщицька міська рада. 

12 квітня міська влада винесла це питання на громадське обговорення з представниками духовенства, керівниками установ та організацій, депутатами, громадськими та політичними діячами, викладачами історії, учасниками АТО, матерями загиблих воїнів на Сході країни. Усі одноголосно підтримали рішення про демонтаж.

Як зазначив міський голова Заліщиків Іван Дрозд, у період жорстокої війни, яку розв'язала росія, питання знесення радянських пам’ятників, як ніколи актуальне.  

Проте даний комплекс є також місцем захоронення 360 солдатів. Присутні обговорили питання можливого перепоховання залишків тіл на міське кладовище. Для цього потрібно вивчити усі деталі, звернутися з офіційними запитами у відповідні інстанції, щоб вони надали роз'яснення, щодо проведення даної процедури. Працівниками міської ради буде надіслано відповідні звернення. Про результат громадськість повідомимо згодом. А найближчими днями розпочнуться роботи,  щодо демонтажу танку та пам'ятника, окрім плит та хрестів, - каже міський голова. 

13 квітня демонтували радянський танк у Чорткові, повідомив міський голова Володимир Шматько. За те, щоб позбутися танка, пам’ятника радянському солдату і червоної зірки виступили більшість мешканців. Також у планах – перейменування вулиці Гагаріна. А у Кременці пропонують зняти пам'ятник Максиму Горькому. 

Нагадаємо, 9 квітня рішенням виконкому міськради демонтували пам’ятник Пушкіну у Тернополі. 

Фото з фейсбук-сторінок Заліщицької міської ради, Володимира Шматька

Вибір читачів за тиждень

Відео