Традиційна осіння випічка: як приготувати яблучний пиріг
Рецептом десерту поділився відомий український шеф-кухар
Цей пиріг можна готувати навіть на сніданок. Особливо осінню, коли в розпалі яблучний сезон. Євген Клопотенко розповів, як пекти яблучний пиріг на кефірі.
Усі інгредієнти ви, швидше за все, знайдете в холодильнику. Як відзначають дієтологи, яблука – це не тільки смачний фрукт, але й корисний.
- У складі яблук багато клітковини і води, тому вони здатні швидко позбавити почуття голоду. Яблука можна додавати в свіжому вигляді в салати, запікати в духовці, готувати на грилі та маринувати в них м’ясо.
- У яблуках міститься пектин – різновид клітковини, яка діє як пребіотик. Але важливо врахувати, якщо робите яблучний фреш, то клітковини такий напій містити не буде. Краще з’їсти одне-два яблука як перекус.
Як приготувати яблучний пиріг на кефірі
Інгредієнти
- 250 мл кефіру
- 50 г вершкового масла (+ 20 г додатково для змазування форми)
- 250 г борошна
- 1 дрібка солі
- 1 ч. л. розпушувача
- 2-3 яблука твердих сортів
- 1 ч. л. меленої кориці
- 1 ст. л. цукрової пудри
- Духовку треба розігріти до 180 градусів. Змішайте в мисці 2 яйця й 200 г цукру. Використовуйте ємність достатнього розміру, щоб у ній помістилося все тісто. Якщо у вас є кухонна машина, можете замісити тісто в ній.
- Додайте дрібку солі та 1 ч. л. ванільного цукру. Ретельно збийте суміш віничком.
- Додайте 50 г м'якого вершкового масла та перемішайте масу до отримання однорідної консистенції.
- Влийте в миску 250 мл кефіру. Знову перемішайте віничком до повного об'єднання. Я використовую звичайний магазинний кефір.
- Додайте до маси 1 ч. л. розпушувача та перемішайте віничком. Часто можна побачити пораду, що розпушувач обов'язково потрібно змішати з борошном, але повірте мені, тут це не має ніякого значення.
- Просійте 250 г борошна через сито та додайте його в миску, постійно перемішуючи суміш віничком.
- Добре перемішайте масу до однорідного стану. Готове тісто повинно вийти досить густим, як дуже густа сметана.
- Візьміть форму для випікання діаметром 20-22 см і застеліть пергаментом. Змастіть форму всередині 20 г вершкового масла.
- Візьміть 2-3 яблука, помийте, наріжте часточками товщиною приблизно 0,5 см. Ви можете попередньо очистити яблука, якщо у них дуже тверда шкірка, а можете їх не чистити.
- Влийте все тісто в форму для випікання, щоб воно рівномірно розподілилося по ній.
- На тісто викладіть часточки яблук віялом так, щоб вони зайняли всю площу пирога
- Посипте яблука зверху 1 ч. л. меленої кориці та випікайте 50 хвилин. Готовність перевіряйте дерев'яною шпажкою. Перед подачею посипте пиріг цукровою пудрою.
Читайте також: Скільки коштують яблука і груші на ринку у Тернополі
Фото з сайту Євгена Клопотенка