Ростислав Фук

На Тернопільщині поховали учасника Росохацької групи Володимира Сеньківа

Володимир Сеньків разом з однодумцями за радянських часів вперше підняли синьо-жовтий прапор на Тернопільщині. За що отримали роки заслання в сибірських таборах

У селі Сосулівка Нагірянської громади поховали 69-річного громадсько-політичного діяча, активного члена Росохацької групи, Володимира Сеньківа. Про це повідомили на сторінці Чортківської міської ради.

Володимир Сеньків був також співзасновником осередку Української Гельсінської спілки, товариства Меморіал та Народного Руху України на Чортківщині.

Разом зі спільниками патріотичної Росохацької групи він у ніч із 21 на 22 січня 1973 року розвісив у Чорткові українські національні прапори та розклеїв антирадянські листівки на честь 55 річниці проголошення незалежності УНР. За це його засудили до 4 років таборів суворого режиму і 3 роки заслання. Покарання відбував в таборі особливого режиму в селі Кучино Пермської області, де був на той час наймолодшим в'язнем. Згодом перебував на засланні у селі Парабель Томської області. Звільнений 1980 року, реабілітований.

У 2006 році Володимир Сеньків отримав державну нагороду – орден «За мужність» І ступеня. Влітку 2021 року, з нагоди відзначення 30-ї річниці відновлення Незалежності України отримував фундаментальну відзнаку від Чортківської міської ради за те, що безпосередньо був причетний до відновлення Незалежності, розбудови і творення міста та громади протягом тридцяти років.

Довідка:

Росохацька група – підпільна група молоді із села Росохач Чортківського району, що діяла на початку 1970-х років. Її члени збиралися йти у збройне підпілля. Вони збирали зброю (мали два пістолети, карабін та обріз), тренувалися в лісі користуватися нею.

Про членів Росохацької підпільної організації Харківською правозахисною групою видана книжка «Юнаки з огненної печі»(2003), книга спогадів Володимира Мармуса «Доля обрала нас» (2004), відзнято документальний фільм «Прапори»(2018).

Свівчуття рідним, близьким та побратимам Володимира Сеньківа. Світла пам'ять

Фото Чортківської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео