Ростислав Фук

На Тернопільщині прогнозують підйом захворюваності на кір

Зазначається, що на Тернопільщині характерна періодичність захворюваності кожні 4-5 років

лікар

Позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій провели в Тернополі 15 серпня. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Так, генеральна директорка центру та головна державна санітарна лікарка Тернопільської області Оксана Чайчук доповіла про стан реалізації «наздоганяючої» кампанії з вакцинації від кору, епідемічного паротиту та краснухи в нашій області.

Генеральна директорка зазначила про те, що для епідпроцесу кору в Тернопільській області характерна періодичність захворюваності, коли роки підйому (кожні 4-5 років) змінюються роками зниження. Відтак попередній епідемічний підйом захворюваності на кір розпочався у 2017 році - 298 випадків кору. Піковим був же 2019 рік - зареєстровано 3892 випадки.

Відповідно, у 2023 році прогнозується черговий циклічний підйом захворюваності.

Головна причина реєстрації випадків кору - низьке охоплення профілактичними щепленнями дітей у попередні роки. Адже для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет від цієї хвороби. І цього краще досягти через вакцинацію, – наголосила Оксана Чайчук. - В нашій області наздоганяюча кампанія розпочалась 17 липня поточного року, а саме, після отримання 12 870 доз вакцини КПК (проти кору, епідемічного паротиту та краснухи). В рамках цієї кампанії, станом на 12 серпня, по області виконано 1320 профілактичних щеплень. Найбільш активно проводяться щеплення серед дітей від 2 до 6 років.

Також, для покращення показників охоплення щепленнями дітей проти кору, паротиту, краснухи Оксана Чайчук запропонувала наступне:

  1. Активізувати роботу з надолужування щеплень та забезпечити доступність до послуг вакцинації усіх підлягаючих контингентів, у тому числі і вимушено переміщених осіб.
  2. Забезпечити виконання запланованої кількості підлягаючого дитячого населення до кінця вересня 2023 року.
  3. Своєчасне внесення даних про проведені щеплення до електронної системи охорони здоров’я.
  4. Щотижневе проведення вакцинації підлягаючого контингенту не менше 1000 щеплень.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео