Тамара Коблик

На Тернопільщині УПЦ МП покинули 36% церков

Загалом в Україні декілька сотень парафій УПЦ сказали прощавай патріархату-окупанту

Майже шість сотень громад за пів року вийшли з Української Православної Церкви Московського Патріархату. Практично всі вони перейшли до Православної Церкви України. Всього після створення ПЦУ до неї приєдналося понад 1100 громад МП, більше половини — після початку нової фази російської агресії проти України. Про це пише Релігійно-інформаційна служба України.

Найбільше громад покинуло УПЦ МП у Хмельницькій області – 257, 199 парафій перейшло до ПЦУ на Волині. Більше сотні громад змінили юрисдикцію в Вінницькій (157), Київській (153) та Житомирській (131) областях.

По одній громаді змінили конфесійну приналежність у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях, по 6: на Миколаївщині та Харківщині. В столиці московський патріархат покинули 7 громад.

Якщо говорити у відсотковому співвідношенні, то найвищі показники в Галицькому регіоні. На Львівщині московський патріархат позбувся майже 46% своїх парафій, на Івано-Франківщині 43,75%, а у Тернопільській області УПЦ МП покинули 36% церков.

Більше чверті парафій московський патріархат також втратив на Волині та Хмельниччині.

Станом на зараз УПЦ МП в Україні має понад 11 тисяч парафій. Найбільше у Вінницькій та Хмельницькій областях. Також доволі висока концентрація громад залишається у Дніпропетровській, Одеській, Чернігівській, Київській, Житомирській, Волинській, Рівненській та Закарпатській областях.

На карті вказані дані про кількість парафій по регіонах, які покинули УПЦ МП, станом на середину квітня.

Читайте також: Комітет Верховної Ради підтримав рекомендацію про виселення УПЦ з Почаївської лаври

Карта переходів громад з Московського патріархату станом на квітень 2023 року від espreso.tv

28 квітня на позачерговому засіданні 25 сесії міської ради депутати підтримали і прийняли звернення до Верховної Ради України та народних депутатів України від Тернопільської області щодо заборони діяльності Української православної церкви московського патріархату.

Рішення прийняли враховуючи висновок постійної комісії міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку регламенту та депутатської діяльності.

З повним текстом звернення можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, нещодавно на сесії міської ради було прийнято рішення забрати право оренди землі церквою мп у Тернополі.

 Фото з відкритих джерел та Еспресо.ТВ

Вибір читачів за тиждень

Відео