Ростислав Фук

На Тернопільщині відновили давню дерев'яну церкву, якій понад чверть тисячоліття (фото)

Храм святого Миколая вже понад 20 років був недіючим, адже в селі у 2000 році побудували нову церкву

253-річну церкву святого Миколая відновили завдяки ініціативі пароха в селі Надрічне Бережанської громади. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільського обласного центру охорони пам'яток культурної спадщини.

Як ідеться в повідомленні, під час моніторингу пам’яток Тернопільщини у 2023 Центр обстежив дерев’яну церкву. Протягом 2021-2023 років, попри коронавірус і війну, тривали ремонтні роботи. Ініціатором був отець парох Зеновій Бідула, який служить біля вівтаря у Надрічному вже майже чверть віку. Кошти збирали усім селом, хоча спочатку не всі бачили в цьому доцільність. Але від правильної позиції священника, як зазначають у Центрі, залежало багато.

Храм святого Миколая вже понад 20 років був недіючим, адже в селі у 2000 році побудували нову церкву.

В подібних ситуаціях старі церкви часто занепадають, але у Надрічному цього не допустили. В старій церкві св. Миколая почали здійснювати заупокійні богослужіння. Своєчасно було виявлено, що стара покрівля в деяких місцях починає протікати і руйнуються дерев’яні конструкції. Тому виникла потреба захисту святині, – йдеться в повідомленні.

Рятівні заходи проводили так, щоб зберегти автентичний вигляд сакральної споруди. Повністю замінили прогнилу бляху на банях і піддашші. В ідеалі мало б бути ґонтове покриття, але його встановлення, як сказав священник, наразі є надто дорогим і селу не під силу.

Провели також заміну прогнилих дощок і пофарбували фасад. Барабан головного купола, який був оббитий бляхою, тепер має нове дерев’яне покриття, виготовлене на Прикарпатті, і виглядає як давній зрубний. Разом з тим замінили новими старі хрестоподібні вікна. Важливо, що дерев’яні вікна не замінили металопластиковими, як це часто буває в інших селах.

Малі бані були в незадовільному стані, тому їх замінили, зберігаючи первісні форми.

На усіх банях збережені автентичні хрести. Виготовлено нові підпірні стовпці, на яких тримається піддашшя.

Вікна і двері пофарбували жовтим кольором, який краще гармонує з фасадом, на відміну від попереднього, синього.

Також провели рятівні заходи на дерев’яній дзвіниці. Підупалий фундамент укріплений залитим по периметру бетоном. На фасаді замінили дефектні дошки і все пофарбували.

Цікаво, що іконостас у новій надрічнянській церкві священномученика Йосафата є копією іконостаса старої церкви. Так що традицію було збережено. Це теж приклад пошанівку старої церкви. Вважаємо, що ошатна церковця в Надрічному може бути включена до туристичних маршрутів мальовничою Бережанщиною, – кажуть у центрі охорони пам'яток культурної спадщини.

Історичні відомості про церкву св. Миколая

1) У шематизмах УГКЦ до 1914 року включно дерев'яна церква в Дрищові (історична назва села Надрічне) датована 1771 роком будівництва. За переказом, церква у XVІІІ столітті перевезена з Рогатина Івано-Франківської області. Рік будівництва храму «1777» вирізьблений на одному з брусів зрубу.

2) Радянська влада в липні 1964 року примусово закрила церкву. Святиню не використовували за прямим призначенням до початку 1989 року, що негативно вплинуло на збереження будівлі.

3) Навесні 1989 року церкву віддали в користування громаді УГКЦ, в якій, після ремонту, провели перше богослужіння. (джерело: сайт «Дерев'яні Церкви Західної України».

Фото Тернопільського обласного центру охорони пам'яток культурної спадщини

Вибір читачів за тиждень

Відео