Дарія Шевченко

На Тернопільщині вшанували пам'ять видатного футболіста (фоторепортаж)

Прожив коротке життя, але залишив по собі вічну славу.

З нагоди річниці від Дня народження Івана Вишневського біля пам‘ятної дошки видатному уродженцю зібрались місцеві жителі, рідні, близькі, духовенство та представники влади, щоб молитвою вшанувати його пам‘ять. Сьогодні, 21 лютого, футболістові мало б виповнитися 65 років.

- Хоч мій брат прожив коротке життя, але залишив після себе гарні спомини. Він завжди, коли приїжджав в рідне село, спілкувався з односельчанами, був привітним. І якщо його пам‘ятають через стільки років, це означає шо він був доброю людиною, - ділиться сестра Олеся Козловська.

Кар‘єра Івана Вишневського було унікальною. У 1988 році він став гравцем «Дніпра», куди він прийшов у 27-річному віці, а вже через рік українець виступав за збірну СРСР. За неповні шість сезонів з «Дніпром» виграв шість нагород, серед яких золоті медалі союзної першості та кубок країни. Далі Іван Вишневський став першим футболістом в історії «Дніпра», який підписав контракт із закордонним клубом і першим українцем на чемпіонаті Туреччини.

- Коли ми вшановуємо наших земляків, я завжди наголошую, що тернопільська земля народила багато видатних діячів культури, мистецтва, науки, освіти і спорту. Сьогодні ми вшановуємо пам‘ять найтитулованішого футболіста, який народився в Тернопільській області. Це Іван Вишневський. Це людина, яка мала дар від Бога, яка багато працювала над собою і показала успішний результат. Сьогодні Івану Вишневському було б 65. І я впевнений, що, якби не хвороба, під його наставництвом виховалось би ще не одне покоління професійних футболістів, - зауважив Володимир Болєщук, перший заступник голови Тернопільської облради.

Володимир Болєщук, перший заступник голови Тернопільської облради

Голова Великоберезовицької громади Андрій Галайко підкреслив, що на таких прикладах важливо виховувати молоде покоління. Відтак, у громаді створена спеціальна спортивна школа, де навчаються діти.

- Простий, скромний хлопчина з невеличкого села, але завдяки своєму таланту, наполегливій праці Іван Вишневський зумів досягти таких висот. Тому потрібно виховувати дітей на його прикладі, - каже Андрій Галайко. - У Великоберезовицькій громаді створена дитячо-юнацька спортивна школа «Олімп», де працюють тренери, які навчають юних футболістів.

Молебень

 

- Для мене ім’я Івана Вишневського - це та висота, над якою треба працювати, починаючи з виховання наших маленьких дітей. Нам потрібно навчати їх на прикладі таких видатних людей і давати їм мотивацію рухатись далі та досягати висот, - наголосив Тарас Юрик, голова Асоціації футболу Тернопільщини.

Присутні на вшануванні

До слова, Іван Вишневський після завершення ігрової кар‘єри працював тренером вінницької «Ниви» та «Дніпра». Через важку хворобу у 39-річному віці він помер.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео