Ростислав Фук

На Тернопільщині з'явилася ще одна екскурсійна локація, якій понад 200 років (фото)

Сам процес реставрації запустили у 2023 році, перевізши скульптуру в майстерню до Львова

Ще одна екскурсійна локація – фігура святого Роха 1795 року повернулася з реставрації у Залізці. Про це повідомили у пресслужбі Залозецького краєзнавчого музею.

Нагадаємо, сам процес реставрації запустили у 2023 році, перевізши скульптуру в майстерню до Львова.

Після її встановлення на місце, фахівці також відновили високий постамент, законсервували всю композицію спеціальними розчинами, для захисту від негоди й руйнувань.

На теренах України культ св. Роха почали вшановувати у XVII ст., а масового поширення він набув у XVIII ст. після епідемій холери, що, ймовірно, і спричинило встановлення скульптури в Залізцях. У цій скульптурі можна помітити як канонічні, так і дещо відмінні риси зображення святого. Образ Роха представлений у вигляді мандрівного монаха-пустельника із символами: собака біля його ноги, капелюх на спині, фляга з водою на боці та палиця подорожнього в руці (на фото поч. ХХ ст. Рох тримав цю тростину у лівій руці, яка не збереглась до наших днів), – йдеться в повідомленні.

Щодо особливостей залозецької фігури, то в цьому випадку, собака зображена без хліба в зубах, а права нога святого оголена (зазвичай це ліва), де він демонструє зцілені виразки від чуми.

Стиль виконання скульптури відповідає останній чверті XVIII століття, добі рококо львівської школи майстрів. Скоріш за все, саме у них мешканці Залізців замовили скульптуру та встановили її 27 квітня 1795 року, про що свідчить напис на колоні.

Читайте також: Із нагоди 490-річчя Бережанського замку провели Міжнародну наукову конференцію

Фото Залозецького краєзнавчого музею

Вибір читачів за тиждень

Відео