Оксана Бучко

На Тернопільщині 14 осіб мають статус постраждалих від торгівлі людьми

DSCN7302

Статус постраждалого від торгівлі людьми в області отримало протягом 13-15 років 14 осіб. Ця цифра не охоплює усіх жертв цієї прихованої злочинної діяльності, повідомили експерти під час прес-клубу клубу на тему: « Як спільними зусиллями боротися проти торгівлі людьми в Україні», який провели у Тернополі 28 липня.

- Ми виявили 69 злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми, - розповідає в.о. начальника відділу боротьби зі злочинами пов’язаними з торгівлею людьми поліції у Тернопільській області Олександр Буняк. -  У 2015 році це була група людей, які відправляли людей на збір урожаю і на місці забирали документи. Серед потерпілих було 16 людей із Львівської, Тернопільської та Закарпатської області. Тому у 2015 році помітне зростання осіб із статусом постраждалих від торгівлі. Це 11 чоловік у порівнянні з 2013-14 роками, коли реєстрували по одній особі.

DSCN7289
DSCN7289

Випадки, зафіксовані правоохоронцями також стосуються сексуального рабства. Про випадки торгівлі люди часто мовчать. Також кримінальні справи можуть перекваліфіковувати на шахрайство.

- Сьогодні уже відсоток відмов у наданні статусу впав до 10 - го. Раніше 50% звернень завершувались відмовою через брак документів, - розповідає голова ТМЖК «Відродження нації»   Галина Кравець.Загалом від 1991 року в Україні постраждало 166 тисяч осіб. Ми уже четвертий рік у контрольному списку №2 у Держдепартаменті США.

Американське міністерство закордонних справ радить Україні ряд заходів для виправлення ситуації щодо торгівлі людьми. Мова йде про:

- відповідне забезпечення державних програм,

- ідентифікацію постраждалих,

- посилене навчання поліції ,прокурорів і судів;

- коректна робота з постраждалими (ситуацію розповідають лише один раз);

- зміни в законодавство щодо частини статусу іноземцям і особам без громадянства.

- Ми будемо виконувати ці рекомендації під час заходів відповідної програми, - додає Галина Кравець. – Але найперше негативний вплив має економічне становище, доступ до освіти і легальної міграції у країні.

Нагадаємо, 31 липня проводять Міжнародний день боротьби з торгівлею людьми. У Тернополі проведуть виставку невидимих фігур (29 липня, біля пам’ятника Франку), які попереджають про випадки жертв, а також розповсюдження інфо-листівок на вокзалах міста (30 липня о 17год.).

DSCN7298
DSCN7298

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=6a9Lh__K2mg&feature=youtu.be[/embed] [embed]https://www.youtube.com/watch?v=ASJa29pSKW8&feature=youtu.be[/embed]

Фото та відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео