На Тернопільщині активізувалися автоаферисти

avto-1

На Тернопільщині зростає кількість ошуканих при купівлі автомобілів. Фахівці регіонального сервісного центру МВС виявили від початку року дев'ять фактів підроблених номерів агрегатів. З них чотири – «перебиті» кузови, п'ять –  номери двигунів. 

Ввезення на територію держави нерозмитнених іномарок, перебивання на них номерів кузова та реєстрація на документи вже існуючих легальних машин – за такими схемами працюють автоаферисти. За словами правоохоронців, на автомобілі-двійники покупці є завжди, оскільки продавець дає хорошу знижку.

Без відповідного фахового досвіду виявити підробку важко, пише Досьє 102. Тому люди купують автомобілі, які були «підтоплені» під час повені, або з перебитими чи перевареними номерами кузова автомобіля, підробленими (сфальсифікованими) реєстраційними документами, номерними знаками.

Почастішали випадки шахрайства відносно автомобілів, які викрали чи незаконно вивезли зі зони АТО.

Щоб не потрапити на вудочку шахраїв та законно купити експлуатований автомобіль, необхідно перевірити його в експертів та дотримуватися елементарних правил.

Не полінуйтеся проїхати з власником до найближчого сервісного центру. Там ви маєте змогу перевірити реєстраційні документи та номери агрегатів машини за наявними інформаційними базами.

Якщо виникла підозра щодо легальності авто, ви можете звернутися до науково дослідного експертно-криміналістичного центру для проведення відповідних експертиз та досліджень.

Ретельно перевіряйте документи у самого власника: перепишіть паспортні дані, й перевірте номер його робочого та домашнього телефонів, чи справді він проживає за вказаною адресою і чи можна його розшукати за вказаними телефонами.

Пам’ятайте, ідентифікаційні номери в легкодоступних місцях шахраї перебивають обережно, а от на прихованих поверхнях, як-небудь, а часом і взагалі не чіпають їх.

Причина такої поведінки – розрахунок на людську байдужість та легковірність.  Не забувайте, що набуття права власності на транспортні засоби здійснюється при його реєстрації (перереєстрації) тільки у Центрах надання послуг, пов’язаних з використанням автотранспортних засобів.

Вибір читачів за тиждень

Відео