На Тернопільщині не хочуть встановити пам'ятник героям?

бережани

У Бережанах на Тернопільщині пам'ятник Небесній Сотні розсварив громаду з місцевою владою. Горомадяни не проти монумента. Але місце, де його планують встановити, їх категорично не влаштовує.

Місцеві чиновники вирішили поставити пам'ятник у сквері, де граються діти. Це і стало головною причиною дискусії, адже бережанці не матимуть де з малюками гуляти. Окрім того, сквер у такому вигляді існує ще з австро-угорських часів, тому будувати тут небезпечно, адже внизу старі труби, повідомляє 24tv.

- Ми хочемо той сквер зберегти для себе, для своїх дітей,а проти пам'ятника нічого не маємо,-каже одна із жительок Бережан.

У міській раді вже є готова проектна документація. Запевняють, у сквері заплановано капітальний ремонт. На який планують виділити півмільйона гривень.

«Будуть посаджені нормальні великі дерева, сформовано відповідно територію. Це все буде замощено бруківкою. І буде встановлено пам’ятник», — запевняє секретар Бережанської міської ради Петро Гончар.

Та науковці застерігають — ремонтні роботи можуть затягтися.

«Ця територія входить в історичний ареал міста і є історико-культурного призначення. І якщо тут якісь роботи, то треба археологічні розкопки робити», — розповів історик та краєзнавець Богдан Тихий. А поки тривають суперечки, містяни вже знайшли альтернативне місце для пам’ятника. Постамент Небесній Сотні люди пропонують встановити у центрі. У мерії заявляють — на документацію вже витратили більше 10 тисяч гривень. Місце у сквері вибирали на громадських слуханнях і змінювати плани не збираються. Містяни ж, які живуть поруч зі сквером, на поступки іти теж не готові.

Вибір читачів за тиждень

Відео