Орест Сарматський

На Тернопільщині перепоховають останки українців, німців, австріяків та росіян

2 (Copy)

Учасників боїв на горі Лисоня у 1916 році, ексгумованих торік, перепоховають 19 червня у Бережанах.

У серпні 2017 року під час експлуатації кам’яного кар’єру на горі Лисоня (на території сільської ради с. Шибалин Бережанського району) виявили кістки невідомих. На місці організували розкопки, які проводили працівники комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля» (м. Львів), спільно з дочірнім підприємством «Подільська археологія» державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України (м. Тернопіль) та громадської організації «Закінчимо війну».

4 (Copy)
4 (Copy)

Як повідомляє головний спеціаліст відділу культури, національностей, релігій і туризму Алла  Соколовська, роботи проводились за кошти обласної Програми вшанування українців, постраждалих у ХХ ст., внаслідок окупаційних режимів,   Героїв Небесної Сотні і учасників антитерористичної операції у ХХІ ст. на 2017-2019 роки. В результаті було виявлено масове санітарне поховання полеглих у боях на горі Лисоня в серпні-вересні 1916 року. За віднайденими артефактами вдалось з’ясувати, що тут поховані вояки різних воюючих сторін: військові Австро-Угорської монархії, німецької кайзерівської та російської імперської армій. Серед захоронених вояків, найвірогідніше, є чимало українців, які були в арміях ворогуючих сторін. Важливим є той факт, що саме гора Лисоня стала символом звитяги Українських Січових Стрільців. Оскільки тіла загиблих лежали в хаотичному порядку в окопах, можна припустити, що полеглі  вояки не були поховані за християнським обрядом із заупокійною панахидою та похоронним Богослужінням.

5 (Copy)
5 (Copy)

Заплановано провести перепоховання останків тіл учасників боїв на горі Лисоня у м. Бережани  на Меморіальному кладовищі жертв Першої світової війни 19 червня 2018 року о 12:00 за участю відповідального секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України Святослава Шеремети, генерального секретаря організації «Чорний Хрест» Австрії, «Німецької народної спілки догляду за військовими похованнями в Україні», «Українського інституту національної пам'яті», НСОУ «Пласт», істориків, військовослужбовців.

6 (Copy)
6 (Copy)

8 (Copy)
8 (Copy)

Фото Алли Соколовської

Вибір читачів за тиждень

Відео