Орест Сарматський

На Тернопільщині «під олівець» візьмуть кожне дерево

04-Copy

Тернопільська область належить до малолісистих областей України. Площа земель лісогосподарського призначення сягає понад 201 тис. га, з них 183,2 тис.га земель вкритих лісовою рослинністю. Лісистість області складає трохи понад 13%.

Задля забезпечення належного контролю за використанням лісових ресурсів в області, як і в цілому в Україні, проведуть Національну інвентаризацію лісів.

Відповідний законопроект підтримала Верховна рада України. Такі заходи дозволять навести лад у лісовому господарстві та забезпечити ефективну боротьбу із незаконними вирубками та знищенням лісу.

Завдяки проведенню Національної інвентаризації лісів буде отримана достовірна оцінка загальних запасів насаджень та визначені показники поточного їх приросту, необхідні для оцінки рівня інтенсивності лісокористування.

Як вважають експерти, зміни до Лісового кодексу України створять законодавчі умови для збору та узагальнення даних про ліси в загальнодержавному масштабі. Основна мета - отримати обґрунтовану інформацію моніторингу лісів та для потреб планування, у тому числі стратегічного, ведення лісового господарства і державного лісового кадастру.

Нагадаємо, нині на одного жителя Тернопільської області припадає 0,19 га вкритих лісом земель. У постійному користуванні держаних підприємств, перебуває майже 160 тис. га лісів.

Запас деревини в лісах оцінюється в межах 32,31 млн куб м. Середній вік деревостанів - 62 роки й нині відбувається поступове старіння лісів.

Фото – обласне управління лісового та мисливського господарства

Вибір читачів за тиждень

Відео