Орест Сарматський

На Тернопільщині віднайшли дзвін, закопаний під час окупації (фоторепортаж)

Заставка007 (Copy)

Справжнє різдвяне диво трапилося на «григоріанське» Різдво Христове в селі Заруддя, Зборівського району.

Минулої суботи тут віднайшли захованого під час Другої світової війни церковного дзвона, повідомляє RISU.

- Його відкопали біля території колишнього римо-католицького костелу Найсвятішої Панни Марії Неустанної Допомоги, зведеного 1905 року. Сьогодні тут діє храм св. Івана Богослова (УГКЦ), освячений митрополитом Тернопільсько-Зборівським Василем (Семенюком) 27 грудня 2008 року, - йдеться у повідомленні.

image (2) (Copy)
image (2) (Copy)

image (6) (Copy)
image (6) (Copy)

За словами місцевого мешканця Мирона Сагайдака, цей дзвін давній. Коли збудували мурований костел на місці колишнього дерев'яного, то на дзвіницю поставили його. Дзвін переховували у 1914 році, бо під час війни армія забирала дзвони для переплавки.

Потім ховали у 1920 році від більшовиків. І сховали в кінці 1939 року, бо прийшли совіти, які закрили костел. І ще люди знали, що німці напали на Європу і скоро буде війна, так що дзвін був закопаний…

Колишня вчителька Заруддянської школи Ярослава Дутка в 2000-х роках вже шукала дзвін з пошуківцями зі Зборова, але не в тому місці. За пошук взявся і житель с. Озерянка (воно підпорядковане Заруддю) краєзнавець Микола Луців, якому й поталанило знайти один із дзвонів. Реліквія ховалася на глибині десь в півметра.

image (4)
image (4)

Відкопаний дзвін не зважували, але на перший погляд його вага десь 50-60 кг. Якихось написів на ньому не знайдено, є лише красивий рослинний декор. Втім, можливо вони ховаються під шаром окислу – за майже 70 років його утворилося чимало.

image (5) (Copy)
image (5) (Copy)

image (3)
image (3)

Знахідку одразу ж передали церковній громаді храму Св. Івана Богослова. Сільський староста Василь Гудима сподівається знайти й інші дзвони, що колись закопали жителі села, аби зберегти святині.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео