Орест Сарматський

На Тернопільщині влада окреслює завдання там, де окремі аграрії вже давно їх реалізують (Агро-новини)

0202

- Де є тваринництво, там – і робочі місця, й потреба в людях, - про це голова Тернопільської ОДА Степан Барна сказав під час засідання ради регіонального розвитку, яка відбулася в Тернополі, наголошуючи на важливості розвитку сільського господарства. 

За його словами, останні три роки в контексті загальнодержавної політики на Тернопільщині окреслили певні ключові завдання.

Зокрема, 4,2 млрд. гривень заплановано спрямувати на розвиток тваринництва.

- Для нас важливо створити можливість для реалізації сировини, яку виробляють кооперативи, бо потреба в цьому є нагальна. У цьому напрямі будемо напрацьовувати ефективність використання землі, яку передали об’єднаним громадам. Адже дуже важливо, щоб ці земельні ділянки були використані ефективно й були підготовлені під створення виробничих потужностей, під створення майданчиків для індустріальних парків, під створення кооперативів та тваринницьких комплексів. Над цим працюємо й рекомендуємо над цим працювати громадам, – підкреслив очільник Тернопільщини.

А тим часом, поки влада «працює» і «рекомендує» нарощувати, зокрема, розвиток  тваринницької галузі, в області вже є яскраві приклади практичного втілення таких порад і рекомендацій.

От, скажімо, компанія «Агропродсервіс» продовжує збільшувати  поголів’я ВРХ, зокрема, для вирощування м’яса яловичини. Наприклад, ще торік згідно з обраною стратегією було відремонтовано та відкрито першу ферму з семи, в селі Купчинці Козівського району.

В оновленому приміщенні перебуває майже 850 бичків. Відгодівля триває до набрання ваги 450-500 кг.

- Ставлю завдання якнайшвидше відновити всі ферми в цьому селі, створивши понад 30 високооплачуваних робочих місць, щоб люди повірили, що будувати європейську державу нам треба тут, а не шукати поневірянь за кордоном, – переконаний генеральний директор компанії Іван Чайківський.

Відновлення ферми дасть додаткові надходження до бюджету та підніме відсоток зайнятості людей.

Компанія взялася за відновлення і корівника на 600 молочно-товарних голів на фермі села Теофіпілка Козівського району.

Отож, керуючись принципом, «слово без діла мертве» компанія «Агропродсервіс», маючи на утриманні 115 тис свиней та понад 1000 корів, які щодня дають до 30 тис кг молока виробила ефективну,  вертикально інтегровану бізнес-модель господарювання, у якій розвиток тваринницької галузі посідає вагоме місце.

Третина аграріїв готова доплачувати за швидку доставку запчастин для техніки

1301
1301

Більше третини (34%) аграріїв по всій території України готові доплачувати за скорочення часу доставки запчастин для ремонту сільськогосподарської техніки.

Про це свідчать результати опитування асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), проведеного у березні поточного року.

У середньому доставка деталей триває 58 годин з моменту замовлення. За умови, що час доставки скоротиться вдвічі, аграрії готові плати на 20% більше при доставці деталей для комбайнів, на 18% — для обприскувачів і на 16-17% — для тракторів, сівалок та ґрунтообробної техніки.

«Під час так званих «гарячих періодів», тобто в період посівної кампанії, обприскування, збирання врожаю, аграрії готові переплачувати за скорочення часу доставки деталей для основних типів техніки, оскільки втрати від простою техніки на ремонті в цей період є незрівняно більшими», — зазначив аналітик аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Петро Лахай.

Вибір читачів за тиждень

Відео