Оксана Бучко

На Тернопільщині вже отримали перші кошти Програми медичних гарантій

Movchan_regiony-scaled-e1586438519433

Закладам, які надають екстрену та спеціалізовану медичну допомогу, вже мали б виплатити перші кошти у квітні. Так стартувала Програма медичних гарантій від Національної спілки здоров’я України (НСЗУ). На Тернопільщині в рамках Програми отримали 133,4 млн грн, повідомили під час онлайн-пресконференції керівництва НСЗУ з приводу результатів перших виплат лікарням за Програмою медичних гарантій та реагування на COVID-19 у рамках реформи.

Кошти в області отримали в 51-ому закладі. Загалом, за Програмою медичних гарантій лікарні отримають 1,27 млрд грн протягом року.

Як зазначила очільниця НСЗУ Оксана Мовчан, деякі заклади матимуть більші суми коштів. Це пов’язано із  оснащенням лікарень, яке не повсюди на високому рівні. Також у деяких закладах є брак спеціалістів, що впливає на зменшення коштів.

Загалом, суму розраховують, орієнтуючись на кількість пацієнтів, що отримали допомогу в закладі. Як наголосили під час конференції, заклад, який покинули пацієнти, отримає менше коштів.

- Якщо у пацієнта, до прикладу, вимагають гроші за лікування у закладі, можна просто покинути цей заклад, - пояснила Оксана  Мовчан. – Тоді туди фінансування не поступатиме. Ми сплачуємо кошти за конкретно надану послугу конкретній людині. Раніше по субвенції була диспропорція щодо розподілу коштів. Тепер кожен заклад отримав фінансування справедливо -  за обсягом наданих медичних послуг.

Нагадаємо, під час онлайн-конференції також пояснили, чому медики не отримали доплат за лікування пацієнтів із COVID-19.

Фото з архіву НСЗУ

Вибір читачів за тиждень

Відео