На Тернопільщині зафіксували небезпечні захворювання печінки

6

Наразі відомо п’ять вірусів (А, В, С, D, E), які викликають гострі хвороби печінки (гепатит). Три серед відомих гепатитів зафіксували на Тернопільщині.

Від початку місяця у Тернопільській області Лабораторний центр зафіксував по п’ять випадків гепатиту А та С, а також чотири випадки вірусу гепатиту В. До слова, саме гепатити В та С є одними з найпоширеніших причин смертності від цієї хвороби.

Оскільки ці захворювання є небезпечними для життя тернополян та їх фіксують у нашій області, варто розуміти, що викликає такі хвороби та які перші симптоми, пише 24 канал.

Гепатит «А» більш відомий людям як «жовтуха», яку викликає споживання їжі чи води з інфікованими випорожненнями, а ще при контакті з хворим. При хворобі у людей жовтіє шкіра, є сильні болі у животі, блювота, гарячка. Від зараження до появи симптомів може пройти від 2 до 6 тижнів.

Гепатит «В» викликає спеціальний вірус, який уражає печінку і приводить до її запалення. Заразитися можна через контакт зі слиною, кров’ю, сечею хворої людини; дитина може заразитися в утробі матері, якщо та хворіє; через статевий акт; укуси комах та тварин. У людей проявлятися до 1 місця може: біль у районі печінки, відсутність апетиту, жовтяниця, закрепи, нудота та блювання, втома.

Гепатит «С» має декілька видів, а вірус вражає не лише печінку, але й інші органи: кістковий мозок, щитоподібну залозу. Цей вірус може бути ускладненням іншої хвороби, або отриманий через орально-фекальний чи перентеральний шлях. Протікає довго і перші симптоми можуть проявитися від 20 до 140 днів. Симптоми: жовтяниця, біль у кістках та суглобах, низький апетит та різке схуднення, втома.

Лікувати гепатити важко та довго, а тому, щоб попередити інфекцію, потрібно зробити вакцину.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео