Олеся Поліщук

На Тернопільщині зберігається унікальний човен (фото)

5df8727b3dcc43ed

Мандрівник Борис Гора зберігає на своєму подвір’ї єдиний на Тернопільщині човен з очерету. Чоловік проживає у селі Залісся Чортківського району. Човен йому подарував автор судна Микола Рудь – мандрівник із села Новосілка, що на Львівщині.

65c8afd5f7d94f5a
65c8afd5f7d94f5a

Про це повідомляє «Суспільне».

За словами Бориса Гори, човен майстер залишив на Тернопільщині після того, як проплив на ньому 210 кілометрів Дністром. Мандрівники познайомилися у соцмережі в одній із туристичних груп.

c912518e46b54018
c912518e46b54018

- Я побачив фотографію цього човна на Дністрі і, однозначно, лайкнув, тому що таке дуже приємно бачити. Власник човна Микола Рудь додався до мене в друзі. Він стежив за моєю сторінкою і бачив, що на одному зі сплавів я фінішую в Заліщиках. У той же день у нього теж був фініш саме в Заліщиках. І, оскільки човен транспортувати на Львівщину важко, а залишати на березі було шкода – то він вирішив подарувати мені, щоб у моєму дворі його могли оглядати туристи, – каже Борис Гора.

Микола Рудь розповідає, що почав виготовляти судно на початку липня цього року – за тиждень до сплаву. Довжина човна – 3 метри 30 сантиметрів, ширина – 80 сантиметрів. Важить судно 70 кілограмів. Щоб виготовити цю річ – автору знадобилося 100 кілограмів очерету і кілометр поліпропіленового шнура.

cd9e014da1e160ba
cd9e014da1e160ba

- Треба кожен вузлик зав’язати, стягнути добре, потім все до купи зв’язати і ще треба грубший шнурок. Очерет я заготовляю взимку, коли він вже достиглий, коричневий, задерев’янілий. З нього волога виходить і тоді судно стає сухе і легеньке, – каже Микола Рудь.

Стартував чоловік у селі Старий Мартинів Івано-Франківської області, потім – Галич, Маріямпіль, Нижнів і завершив маршрут на Тернопільщині – у Заліщиках. Чоловік розповів «Суспільному», що таким човном керувати важко, тому хвилювався, чи витримає судно мандрівку, по Дністрі, особливо у тих місцях, де сильна течія і де мілко.

- Плюси такого човна – те, що він зроблений із природного матеріалу, він не тоне, добре тримається на воді. Мінус в тому, що коли він набирає води – стає тяжкий і його кожного разу витягувати на берег і знов на воду – важко. Для цього треба хоча би двох людей, - розповідає майстер.

Борис Гора каже, що транспортувати човен до його подвір’я було нелегко.

- Моя мета – щоби люди побачили, який красивий наш Дністер, щоб його берегли, щоби був розвиток туризму. У Тернопільській області Дністер дуже мальовничий, каньйон мені дуже сподобався, хотілося би, щоби люди частіше брали участь у сплавах. Моя мрія – щоб по Дністрі пливли цілі «вервечки» отаких човнів, – каже Микола Рудь.

А ще чоловік мріє на човні з очерету вийти у море.

e76ca0705a8d86cb
e76ca0705a8d86cb

Фото з сайту Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео