На честь всесвітньовідомої уродженки Тернопільщини відкриють кімнату-музей

У Тернополі вшанували 95-річницю від дня народження Слави Стецько.

14 травня всесвітньовідомій українській політичній діячці, журналістці, засновниці організації Конгресу українських націоналістів Ярославі Стецько мало б виповнилося 95 років.

Заходи з її вшанування відбуваються по всій Україні і за кордоном.

У Тернополі в урочистій обстановці поклали квіти до пам'ятного барельєфу Славі Стецько на фасаді будинку КУНу. На захід прийшли міський голова Тернополя Сергій Надал і голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Голова обласної організації КУН Володимир Ткач розповів, що невдовзі у Тернополі відкриють кімнату-музей на честь Слави Стецько.

- Ця ідея в нас виникла ще 5 років тому, а сьогодні з допомогою міської ради завершуються ремонтні роботи у приміщенні, де буде музей, - зазначив Володимир Ткач. - Музей розташується у приміщенні КУНу, що на бул. Шевченка 1, де певний час працювала пані Слава. Ці стіни ще пам’ятають її голос. Мені пощастило працювати з нею декілька років. Вона цінувала людей не за приналежність до певної партії, а за патріотизм і чесність. Багатьом нашим політикам є чому в неї повчитись.

Відкриття експозиції планується на 30 червня – символічно, до річниці Акту відновлення Української Держави. Музей поповнять багато особистих речей, документів політичної і громадської діячки, які вже перевезли до Києва з Мюнхена, де востаннє мешкало подружжя Стецьків.

Окрім цього, за ініціативою КУНу і підтримкою керівництва області планують надіслати листа Президентові України з проханням надати Славі Стецько звання Героя України посмертно.

Довідка:

Ярослава (Слава) Йосипівна Стецько — українська політична діячка, журналістка, співорганізатор Червоного Хреста УПА, жіночої мережі і юнацтва ОУН, Антибільшовицького блоку народів (АБН). Народилась 14 травня 1920 року у селі Романівка Теребовлянського району. Дружина Ярослава Стецька. Голова ОУН(б) (1991-2001). Перший лідер партії Конгрес Український Націоналістів (КУН). Довгий час переслідувалась радянською владою. Депутат Верховної Ради України трьох скликань. Померла 12 березня 2003 року у Мюнхені. Похована на Байковому кладовищі в Києві.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео