Оксана Мацьопа

Нацбанк присвятив пам'ятні монети унікальній техніці відомого художника з Тернопільщини

Пам’ятні монети «Пльонтанізм» продовжують серію «Українська спадщина»

Нацбанк України презентував нові пам’ятні монети «Пльонтанізм», які створили на основі картини художника з Тернопільщини. Монети присвячені унікальній техніці живопису Івана Марчука. Про це повідомили на сайті Національного банку України.

Презентував нові монети Голова Нацбанку Андрій Пишний в Музеї історії міста Києва. На презентації був і народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Іван Марчук разом з донькою – народною артисткою України Богданою Півненко.

Захід організували в межах персональної виставки видатного українського митця «Іван Марчук. Космічна містерія життя», що триває в Музеї історії міста Києва. 

Все своє життя я шукав свій стиль, не хотів іти звичним шляхом. Прагнув сказати нове слово. Був під забороною у радянські часи. Але постійно творив, не шкодував себе. Бо життя коротке, а мистецтво – вічне. Не бійтеся шукати своє, досліджувати, творіть, мрійте, – сказав Іван Марчук.

Для дизайну пам’ятних монет «Пльонтанізм» використано фрагмент картини “Пробудження”, створеної Іваном Марчуком у 1992 році.

Фото: Національний банк України

 

Вибір читачів за тиждень

Відео