Ростислав Фук

У Києві відкрили виставку-ретроспективу легендарного художника з Тернопільщини

На виставці представили понад 180 картин генія сучасності

Відкриття виставки-ретроспективи творчості Івана Марчука – «Космічна містерія життя» відбулося 6 серпня в Музеї історії міста Києва. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики України. 

Експозиція демонструє ретроспективу творчого доробку митця – від ранніх картин 60-х років минулого століття, ключового циклу майстра «Голос моєї душі» до акварельних композицій, створених художником за останні два роки під час вимушеної еміграції через повномасштабне вторгнення росії.

15 циклів автора – 15 різних Марчуків в одному музейному просторі. На виставці представили понад 180 картин генія сучасності – медитативні пейзажі українського села, задумливі метафори оголеної душі художника, реальні та фантастичні квіти, абстрактний сюрреалізм, феєричні експресії, самобутні «запльонтані» натюрморти, «сліпі» замальовки.

Вірю, що світло в нас попереду ще є, бо не може зло побороти добро, а правду приховати брехливий споконвічний ворог. Тому з Україною в серці тримаймо фронт аж до Перемоги, – каже Іван Марчук.

Нагадаємо, картину легендарного художника продали 8 червня за рекордну для України суму на київському аукціоні Goldens. Загальна сума з комісією та авторським збором склала 300 тисяч доларів.

Довідково

Народний художник України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, кавалер ордену Свободи та відзнаки Президента України «Національна легенда України», Іван Марчук є членом «Золотої гільдії» Міжнародної академії сучасного мистецтва у Римі, за версією британського видання The Telegraph входить до списку 100 живих геніїв сучасності, укладеного рейтинговим опитуванням у Великій Британії (Graators Synectics, 2007).

За більш як 70 років творчої діяльності митець створив близько 5 тисяч полотен, провів близько 200 монографічних виставок як в Україні, так і за кордоном. Лише за останні роки його твори демонструвалися у Литві й Латвії, Бельгії й Люксембурзі, Угорщині й Туреччині, Німеччині й Польщі, Чехії й Словаччині, Таїланді й Тунісі, Йорданії й США, Іспанії й Австрії - загалом у більш як двадцяти країнах світу.

Фото з допису Міністерства культури та інформаційної політики України

Вибір читачів за тиждень

Відео