Орест Сарматський

Нардеп з Тернопільщини вважає, що мінімальна сума держпідтримки на 2021 рік має бути не менше 1% від агарного ВВП

DSC_3384-25513 (1)

Мінімальна сума потрібної для сектору держпідтримки на 2021 рік має становити щонайменше 1% від агарного ВВП, тобто близько 8 млрд грн.

Про це у інтерв'ю Latifundist.com повідомив народний депутат України, член депутатської групи «Партія «За майбутнє», секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, пише Агрополіт.

На думку нардепа, основний фінансовий документ країни на 2021 рік має стати бюджетом розвитку бюджетостимулюючих галузей економіки.

- Що стосується аграрного сектору, то це той напрям, який уряд мав би суттєво підтримати і всіляко йому допомогти. Адже він дає значну кількість робочих місць на селі, виконуючи тим самим ще і соціальну функцію, формує 40 % притоку валютної виручки і близько 80 млрд грн сплати податків до державного бюджету за рік, — сказав Іван Чайківський.

Він додав, що поки що допомоги аграрії не бачать, натомість в цій сфері є низка проблем. З останніх актуальних, одна: рослинний білок, який є базою для кормів у тваринництві, вдвічі подорожчав на світових ринках. Відтак, внутрішня ціна на соняшник та сою стрімко зростає. Це означає, що українське тваринництво стає надзбитковим. Нардеп зазначив, що існує величезний ризик, що наше тваринництво, яке сьогодні і так «ледве дихає» в Україні, може ще довго перебувати в стадії стагнації, або ж «продумана» урядова політика його просто знищить до кінця.

Тому слід швидко вирішити, як сьогодні захистити тих товаровиробників, які несуть колосальні збитки за рахунок подорожчання рослинного білка. І якщо рослинництво в Україні є більш стабільним та прибутковим (залежно від регіону та за винятком форс-мажорів), то тваринництво сьогодні опинилося під серйозною загрозою.

- Якщо ми подивимося на аграрну складову бюджету на 2021 рік, то і тут умовне «покращення вже сьогодні». Постійно говорили, що сектор потребує фінансової підтримки в силу фактору посухи, мільярдних збитків аграріїв, а закладаємо в бюджеті на наступний рік лише 4,5 млрд грн. Ось і вся допомога. Це копійки, за які уряду має бути соромно дивитися в очі фермерам та загалом ринку. Я ще раз наголошую: сектор формує бюджетні тили країни, дає валютну виручку, формує майже 20 % ВВП країни, сплачує 80 млрд грн податків, а йому дають 4,5 млрд грн. Цинічна державна підтримка на 2021 рік – це ключовий меседж від держави аграріям. «Радує» і розподіл програм на ці «сльози» від Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Всі притомні в парламенті та на ринку люди розуміють: мінімальна сума потрібної для сектору держпідтримки на 2021 рік має становити щонайменше 1% від агарного ВВП, тобто близько 8 млрд грн. Аграрний комітету виступив з ініціативою збільшити суму держпідтримки із запропонованих 4,5 млрд грн до мінімум 1% аграрного ВВП. Сподіваємося, нас почують, — каже Іван Чайківський.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео