Тамара Коблик

Нашестя небезпечного бур’яну: на Тернопільщині почала цвісти шкідлива рослина

Найефективнішим способом боротьби з даним бур’яном є зривання рослини з коренем

На Тернопільщині з середини липня розпочався період цвітіння небезпечного карантинного бур’яну - амброзії, який триватиме до настання осінніх заморозків. Про це повідомили на сторінці заповідника Медобори у фейсбуці.

Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia L.)  - карантинний бур’ян,  штучно занесений на територію України. Ця рослина наносить великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров'ю людини.  Заселяє сади, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки, пасовища, пустирі тощо.

За зовнішнім виглядом рослина схожа на коноплі чи чорнобривці, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва «полинолиста»). Стебло і листя опушене. Висота стебла й розміри надземних органів сильно варіюють. При густому травостої, на сухих схилах і бідних ґрунтах рослини ледь досягають 10-15 см; на родючих ґрунтах, за достатнього зволоження і рідкого травостою, окремі рослини досягають 2-2,5 м висоти. Розмножується лише насінням, яке зберігає схожість у ґрунті до 40 років. Надмірно висушує і виснажує ґрунти, значно знижуючи їх урожайність. Крім того ця рослина виділяє у ґрунт специфічний набір речовин, який пригнічує ріст інших рослин. Амброзія здатна в польових умовах витісняти і пригнічувати аборигенні бур'яни та культурні рослини.

Цвіте ця рослина у липні і саме квітковий пилок амброзії небезпечний для людини. Він спричинює гостру алергічну реакцію – «поліноз», який ще називають «сінна пропасниця», «пилкова алергія», «сінна астма» тощо. Типовими ознаками полінозу є алергічне запалення слизових оболонок очей та носа. Людина відчуває легкий свербіж у носі, що проявляється нападом чхання. Ці перші ознаки можуть викликати більш тяжкі симптоми (підвищення температури, риніт, кон'юнктивіт, бронхіальну астму).

Розповсюджується амброзія разом з неочищеним насінням, шротом, розвозиться на нові місця транспортними засобами при перевезенні сільськогосподарської продукції. Боротьба з амброзією повинна бути спрямована на виснаження запасів її насіння у ґрунті і запобіганні повторного засмічення.

Найефективнішим способом боротьби з даним бур’яном є зривання рослини з коренем.

Фото з відкритих джерел



Вибір читачів за тиждень

Відео