Орест Сарматський

Наслідки агресії Росії для світу: на межі голоду опиниться ще мільярд людей

Російська агресія проти України створює гуманітарну загрозу не лише для України, а й для усього світу.

На частку України та Росії припадає чверть світового експорту пшениці. Зупинка експорту цього продукту та кукурудзи, яка застосовується для виготовлення кормів для тварин, спричинить підвищення цін та дефіцит продовольства у країнах третього світу, куди переважно постачалась українська та російська пшениця. Кількість людей, які не споживають достатньої для організму кількості калорій у світі може зрости на мільярд, повідомляє SEEDS.

Негативний вплив на урожаї та ситуацію з продовольством матиме і подорожчання добрив.

- Навіть якщо війна закінчиться зараз, а вона явно затягується, Україна ще багато місяців не зможе нічного експортувати, а потім ще років два буде виходити на ті самі обсяги, що були до вторгнення рашистів. Рашисти ж будуть ізольовані і теж як мінімум різко знизять експорт. Ціна на енергоносії будуть високими ще довго, поки світ навчиться жити без російського смердючого газу, а це вже факт, – заявив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). - Але за весь цей час, кількість людей, які в світі не мають доступу до мінімального набору калорій, зросте, за дуже грубими моїми мінімальними підрахунками, на 800 млн. людей, а може навіть на 1 млрд. Адже я ще не врахував обвал ВВП всіх країн світу.

Це означає різке зростання смертності новонароджених в бідних країнах світу та багато смертей від голоду та інших хвороб, викликаних недоїданням, серед дорослих.

Фото з відкритих джерел. 

Вибір читачів за тиждень

Відео