«Найперше хотів обійняти рідних і з’їсти шоколаду»: дружина – про звільненого з полону захисника з Тернопільщини

Наразі 49-річний Віталій Дичук (на фото в шапці в центрі ред.) перебуває на лікуванні у госпіталі. Дружина і діти щасливі, що він на волі і з нетерпінням чекають зустрічі 

Якнайшвидше зустрітися із захисником з Тернопільщини Віталієм Дичуком мріють його рідні. 49-річного воїна із смт. Велика Березовиця у п’ятницю, восьмого лютого звільнили з російського полону. Цього дня під час чергового обміну полоненими вдалося визволити 100 українських бійців. 

Віталій Дичук був у полоні 11 місяців, тривалий час вважався безвісти зниклим. Поки що чоловік ще не зустрівся з рідними, адже потребує лікування. У рідному селі його дуже чекають, зазначають у пресслужбі Великоберезовицької селищної ради. Дружина Віталія розповіла Терену, що як тільки дізналася про черговий обмін полоненими, почала переглядати фото, де одразу впізнала чоловіка. У полоні він схуд на 29 кілограмів. 

Він такий худий –  у полон потрапив з вагою 89 кілограмів, а зараз важить 60. Важко уявити, наскільки жахливо поводяться з нашими хлопцями в полоні. Перше, що він мені сказав, що хоче побачити нас і зʼїсти шоколад, який він любить найбільше, – каже Вікторія Дичук. 

До полону Віталій Дичук важив 89 кілограм, зараз - 60

Віталій Дичук приєднався до лав ЗСУ у жовтні 2022 року. У січні 2023 року вступив у 111-ту окрему бригаду територіальної оборони. Як розповідає дружина, спершу воював на Донеччині, згодом дізналась, що воює на Луганському напрямку. 

Ще 16 березня 2023 року я спілкувалася з чоловіком, а через два дні –  18 березня мені повідомили, що він потрапив у полон. Офіційно підтвердили, що Віталій в полоні аж через пів року – 5 вересня 2023 року, - каже Вікторія Дичук. 

За весь цей час жодного звʼязку з чоловіком не було. Єдине, що знали рідні, це те, що він живий, і вірили у його повернення додому. 

Мінімальну інформацію про нього я отримувала від волонтера, тоді й дізналась, що йому надавали базову медичну допомогу. Але нічого більше, - розповідає дружина.

Звільненого з полону чоловіка дружина одразу впізнала на поширених фото та відео

У боях на Луганщині Віталій Дичук отримав два кульових поранення. У лікарні на окупованій території йому надали лише першу медичну допомогу. Тому йому потрібне лікування. Зараз захисник перебуває у військовому госпіталі в Дніпрі, де йому мають зробити операцію. 

Дякую усім лікарям, які надають усю необхідну допомогу моєму чоловікові. Зараз очікуємо висновків медиків та операції. Поки мене переповнюють емоції, не можу уявити, що він вже на зв’язку та перебуває на Батьківщині. Не відпускаю з рук мобільний та не можу дочекатися зустрічі. Проте поки до нього у лікарню не пускають, - додає дружина. 

Зустрічі з батьком також дуже чекають 15-річний син та 14-річна донька. 

Нагадаємо, ще 100 українців повернулися в Україну 8 лютого. Це нацгвардійці, прикордонники, ЗСУ. Більшість – захисники Маріуполя. Серед них ще один захисник з Тернопільщини – Ігор Замороз зі Зборова. 

До слова, під час обміну полоненими 31 січня на Батьківщину також повернувся піхотинець Володимир Боднар зі Зборівщини. 

Фото з відкритих джерел і з архіву Вікторії Дичук

Вибір читачів за тиждень

Відео