Названо найбільш прибуткові категорії сільського господарства України (Агроновини)
У топ-10 сільськогосподарських категорій за сумарною виручкою у минулому році увійшли компанії, які займаються вирощуванням зернових, бобових культур та насіння.
Про це свідчать результати дослідження YouControl.
Зазначається, що представники цього напрямку заробили приблизно в три рази більше, ніж компанії з дев’яти інших топ-агрокатегорій разом узятих
На другому місці за обсягом виручки в сільськогосподарському секторі з величезним відривом від лідерів приблизно в сім разів опинилися підприємства, які вирощують свійську птицю.
На третій сходинці серед агрокатегорій із найбільшою виручкою розмістилися підприємства, які займаються розведенням свиней.
– В тому, що в беззаперечні лідери вийшла категорія «Вирощування зернових, бобових і насіння олійних культур», відіграла роль і кількість компаній, які до неї належать. Так, виручку в понад 420 млрд грн згенерували аж 38 тис. підприємств. Як і у випадку з грошима, ця цифра в рази, а точніше у вісім разів, перевищує показники усіх інших категорій із рейтингу. Найменшою ж кількістю компаній (всього 52-ма) представлений напрямок «Оброблення насіння для відтворення», – йдеться в повідомленні.
Столичний підприємець облаштував вертикальну ферму з вирощування зелені
Підприємець Сергій Нікіфоров створив вертикальну ферму з вирощування салату і руколи у морському вантажному контейнері.
Контейнер площею 30 кв. м облаштований всередині вертикальними стійками з полицями. Конструкція обладнана трубами, по яких до рослин надходить вода і поживні речовини. Зелень і трави освітлюються синіми і рожевими світлодіодами, led-лампами, передає shotam.info.
Технологія дозволяє отримувати 8-13 врожаїв, залежно від культури. Приміром, у транспортному контейнері можна вирощувати 4,5 тонни салату на рік і отримувати урожай порівняний з полем площею 1 га відкритого ґрунту або 300 м? тепличних площ.
Обладнаний IoT-технологією контейнер для вирощування зелені Сергій Некіфоров придбав у США. Контейнер доставили у Київ наприкінці вересня, а в жовтні провели всі налагоджувальні роботи, у листопаді – аграрій зібрав перший урожай зелені: руколи та салату.
У власника столичної ферми вже є домовленість про тестування зелені з одним із столичних ресторанів.
– Я поки не можу прорахувати собівартість, тому ми домовилися працювати за ціною, аналогічною тій, яку вони платили за зелень іншим підрядникам, – зауважив підприємець.
Окупити контейнер Сергій Нікіфоров планує протягом трьох років.
Фото з відкритих джерел