Орест Сарматський

Нестача огірків на ринку викликала ріст цін (Агро-новини)

l12

Брак огірків на ринку стимулює ріст цін на цю продукцію в Україні. Нині виробники підвищили ціни на огірки на 22%, у порівнянні з попереднім тижнем. Про це повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Господарства продають огірки за ціною 20-26 грн/кг (€0,64-0,83/кг) в залежності від регіону та якості продукції. Тиждень раніше, ціни на цей овоч на українському ринку стартували від 15 грн/кг (€0,48/кг).

2103
2103

За словами учасників ринку, причиною росту ціни є обмежена пропозиція огірка, адже більшість комбінатів вже завершили реалізацію продукції попереднього обороту, а вибірки в інших господарствах замалі. Компенсувати нестачу продавці намагаються за допомогою імпорту з Туреччини. Проте поставки замалі аби вплинути на цінову політику.

Генетики відкрили шлях до покращення якості ячмінного солоду

Вчені з Міжнародного центру ячменя (Велика Британія) виявили генетичний шлях до поліпшення розміру ячмінного зерна та його однорідності.

2101
2101

Дослідники Інституту Джеймса Хаттона та Факультету рослинних наук Університету Данді дослідили, як здійснюється генетичний контроль за формуванням зернівки ячменю та виявили, що мутація в гені VRS3 покращила однорідність зерна в шестирядному ячменю, говориться у повідомленні University of Dundee.

Голова Міжнародного центру ячменя Колін Вест, розповів, що однорідність має дуже важливе значення для виготовлення солоду вищої якості під час обробки зерна після збору врожаю. Це відкриття має величезний потенціал як для виробників, так і для промисловості, адже виробники ячменю завжди мали проблеми з шестирядним сортом ячменю в контексті відповідності солоду специфікації замовника через різноманітність розміру зерна.

Крім того, більш рівномірний розподіл розмірів зернівки призводить до більш послідовного поглинання води під час замочування, більш рівномірної модифікації зерен під час проростання і, як наслідок, більш стійкого сушіння та формування кольору в процесі висушування. Всі ці зміни допомагають виробляти солод вищої якості, який більше підходить для контрольованої обробки на пивоварнях та спиртових заводах.

Українські виробники лохини зосередились на експорті

Майже 90% урожаю лохини Україна експортує. Така тенденція пов’язана з  низькою купівельною спроможністю українців. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

2102
2102

«Всі комерційні проекти під культивованою чорницею в Україні сфокусовані на експорті, бо по-перше, попит на українську ягоду є дуже високим на європейських високомаржинальних ринках, по-друге, споживання на внутрішньому ринку є досить низьке через високу вартість ягоди», — розповів міжнародний експерт ягідного ринку України Олег Босий.

Експерт наголошує, що українські фермери майже не працюють над просуванням лохини на внутрішньому ринку.

«Господарства переважно постачають в українські мережі ягоду другого сорту або, навіть, відбракування, найкраща продукція йде на експорт. Але мова йде про найдорожчу свіжу ягоду! Звичайно, за таких умов неможливо розраховувати на успішні продажі», — зазначив Олег Босий.

Україна впевнено наближається до європейських лідерів виробництва лохини. Цілком можливо, що вже за кілька років, за розміром площ під виробництвом лохини, наша країна зможе випередити навіть Польщу, Іспанію та Німеччину, які є головними виробниками цієї ягоди в ЄС.

За даними ФАО, сьогодні польські фермери вирощують лохину на площі 3,5 тис. га, в Іспанії плантації під цією ягодою становлять близько 2,5 тис. га. В Німеччині виробничі площі займають 2 тис. га.

Станом на початок 2016 р., загальна площа плантацій під лохиною в Україні становила лише 700 га. Тільки за 2016-2017рр.,  ця площа подвоїлась. За даними експертів, середній рівень врожайності на українських плантаціях лохини садової зараз досягає 3,5 т/га.

За попередніми оцінками експертів, в 2017 р. Україна зібрала близько 2,5 тис. т лохини.  Врожай міг бути помітно більшим, але прогноз

Україні в черговий раз збільшити експорт цієї ягоди. Близько 60% від обсягу зібраного врожаю було продано на зовнішніх ринках.

Вибір читачів за тиждень

Відео