Євгенія Цебрій

Німецькі антропологи відреконструюють обличчя давньої людини, яка проживала на Тернопільщині (фото)

Реконструювати обличчя давньої людини, що проживала на Залозеччині Тернопільської області три тисячі років тому, погодилися німецькі антропологи із Франкфурта.

Про це повідомив директор Залозецького краєзнавчого музею Василь Ільчишин.

- Звісно, що не все так просто і не безкоштовно! Навіть дуже недешево, але ми з цим справимось! Стежте за нами! Буде надзвичайно цікава історія! – заінтригував він.

Нагадаємо, щоб реконструювати обличчя давньої людини, Залозецький краєзнавчий музей вдався до новітніх досліджень.

Роботи німецьких антропологів: реконструкції облич людей за археологічним матеріалом (Фото Василя Ільчишина)

Як повідомляв раніше Василь Ільчишин, на томографі відсканували череп представника висоцької культури, який виявили під час археологічної експедиції ще в 2011 році біля села Мильне Залозецької територіальної громади.  У результаті сканування отримали 3D-зображення черепа, що дасть змогу виготовити його копію та в перспективі реконструювати обличчя давньої людини. Відомо, що цей череп належав чоловікові віком 20-25 років.

- Цей проєкт плануємо реалізувати у травні-червні до відкриття Залозецького краєзнавчого музею, над експозицією якого працюємо вже близько року, - повідомив «Терену» Василь Ільчишин.

Череп людини пізньобронзового віку, знайдений у Мильному на Тернопільщині (Фото Василя Ільчишина)

За його словами, подібні реконструкції є нормальною практикою у європейських музеях.

- До того ж реконструкція за сучасною технологією дозволяє це робити без шкоди черепу, - пояснює директор музею.  - Бо за старими технологіями, якщо череп віддають на реконструкцію, то його заліплюють глиною, пластиліном і таким чином реконструюють обличчя. А тут є 3D-макет, який видруковують і з ним працюють. А череп залишається для подальших досліджень.

Череп чоловіка, який проживав на Залозеччині три тисячі років тому, відсканували на томографі і зробили його 3D-зображення

Фото Василя Ільчишина

Вибір читачів за тиждень

Відео