Оксана Мацьопа

Обіцяють допомогу через соцмережі: поліцейські Тернопільщини попереджають про нові шахрайські схеми

Аферисти у соціальних мережах все активніше використовують схеми з обіцянками грошової допомоги

Шахраї розсилають повідомлення про фейкову матеріальну допомогу від банків або міжнародних організацій у соціальних мережах. Про це повідомляють у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Поліція нагадує про необхідність обережності та перевірки інформації лише на офіційних ресурсах.

Шахраї вигадують усе складніші схеми для обману громадян. Останнім часом вони активно використовують соціальні мережі, щоб заманити довірливих людей обіцянками грошової допомоги. Аферисти розсилають повідомлення про «допомогу» від банків або міжнародних організацій у різні чати. Далі пропонують перейти за посиланням і заповнити анкету з особистими даними та реквізитами банківських карток.

Ці схеми виглядають правдоподібно, проте через деякий час із рахунків потерпілих починають зникати гроші. Наприклад, за одну добу від такого виду шахрайства постраждали шестеро жителів Тернопільщини. Загальна сума викрадених коштів перевищила 38 000 гривень.

Приклад фейкового повідомлення; фото: відділ комунікації поліції Тернопільської області

Поліція нагадує: ніколи не вводьте свої особисті дані на підозрілих сайтах і перевіряйте достовірність інформації про грошову допомогу лише на офіційних джерелах.

Якщо ви стали жертвою шахрайства, звертайтесь за номером 102 або до кіберполіції.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео