Тетяна Бакай

Обвинувачена у вбивстві студента з ДР Конго вийшла з СІЗО

Судовий процес у цій справі триває вже три роки

Вже три роки тривають судові засідання у справі умисного вбивства  студента з ДР Конго Ерітьє Люсамба Каємбе. Розгляд справи закритий, обвинувачена Соломія Т. довгий час перебувала під вартою. Однак за черговим клопотанням сторони захисту було змінено запобіжний захід і обвинувачена змогла вийти з СІЗО. Про це під час брифінгу 30 листопада повідомив керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук.

 У провадженні немає жодної проблематики, але я зараз не готовий сказати, на якій стадії  ця справа. Я хочу пояснити чому суди, навіть в такій категорії справ, знаходять підстави для зміни запобіжного заходу на більш м’які. У нас є дуже багато справ, пов’язаних з утриманням людини під вартою доволі тривалий час без кінцевого рішення в справі. Тому суди, зважаючи, що особа рік-два перебуває під вартою, і клопотання сторони захисту дійсно виправдане, приймають такі рішення. По цій справі я думаю, що скоро ми будемо мати вже вирок, - зазначив він.

Суд у цій справі почався ще три роки тому

Нагадаємо, 24-річний Ерітьє приїхав до Тернополя 4 роки тому з Кіншаси. Рік навчався на підготовчому відділенні, а після цього вступив  до Інституту міжнародних економічних відносин Західноукраїнського національного університету (ЗУНУ – ред.). Хлопця знайшли мертвим 9 травня цього року у квартирі, яку він орендував у Тернополі. Ерітьє був смертельно поранений ножем у груди. Поховали його у Тернополі. 

В умисному вбивстві студента обвинувачують 18-річну Соломію Т. Як з'ясували правоохоронці, загиблий був знайомий з підозрюваною. Її затримали за місцем проживання, куди після вбивства втекла на таксі, що зафіксували камери спостереження. Знайшла пораненого хлопця його сусідка по квартирі, з якою вони разом орендували житло. 

Кадр із запису камер спостереження, які зафіксували як у ніч, коли сталося вбивство, Соломія втекла на таксі із будинку, де жив Ерітьє

Під час досудового розслідування було встановлено, що того вечора Соломія Т. прийшла до чоловіка в гості. Між ними виник конфлікт і дівчини вдарила товариша ножем у груди, зачепивши серце. Від внутрішньої кровотечі та крововтрати студент помер на місці події. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від семи до п’ятнадцяти років. Наприкінці листопада 2020 року, через пів року досудового розслідування, справу стосовно резонансного вбивства передали до суду. 

Фото з відкритих джерел, Терену і Нацполіції

Вибір читачів за тиждень

Відео