Олексій Павленко: «Щоб запустити ринок землі в Україні, треба здійснити велику домашню роботу»

Про своє ставлення до продажу земель сільськогосподарського призначення в ексклюзивному інтерв’ю «Терену» розповів Міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко.

Нагадаємо, нещодавно відомі українські ЗМІ розтиражували заяву чиновника, що від продажу землі Україна може отримати близько 100 мільярдів доларів. І це викликало чималий резонанс у суспільстві. Опоненти Олексія Павленка вхопилися за одну цифру, але не звернули увагу на те, що очільник міністерства висловив і обов’язкову умову для введення ринку землі в Україні: спершу потрібно привести до ладу земельний кадастр.

Чого ж насправді українцям чекати? І коли реально можуть почати продавати землю у нашій державі? Про це ми й запитали Олексія Павленка.

- Якщо ви чули мою заяву, то я не виступав ні «за», ні «проти» продажу землі, - пояснив свою позицію київський гість. - Насправді я закликав спершу здійснити велику «домашню» роботу. Насамперед зараз потрібно провести інвентаризацію. По всій країні, навіть у Тернопільській області, є величезна кількість земель, про які невідомо – чиї вони.

Інший момент. У нас не заповнений електронний кадастр. А що продавати? Ми ж не можемо продавати повітря? Знаєте, я вам розкажу приклад цікавий. Коли в Румунії запустили ринок продажу землі, то на один шматок виявилося 5-7 власників. І це при тому, що електронний земельний кадастр у них був заповнений. Тож у нас може бути навіть гірше…

- То що нам слід зробити?

- Так звану «підготовчу» роботу. Провести дебати, дискусії. Якщо глянути на соціологію, у нас лише 23% людей підтримують ідею продажу землі. Понад половина населення не розуміє, навіщо це взагалі робити. Людям бракує інформації, тому вони бояться. Українці не хочуть допустити ситуації, що була 15-20 років тому. Коли відбувалося розпаювання, хтось ділянку отримав, а хтось – ні. Хтось був незадоволений отриманим паєм. Тому це питання має бути ґрунтовно опрацьоване.

- Що маєте на увазі?

- Потрібно ухвалити законодавство про ринковий обіг землі в Україні. Не вистачає і закону про оцінку землі. За якою ж ціною її продавати? Також потрібно проговорити величезну кількість інших питань: кому продавати, скільки продавати в одні руки, що робити з орендою? До речі, останнє запитання – дуже серйозне. Що буде з фермерами, які оформили угоди на оренду паїв на 5-7 років? Вони апелюють – хочуть далі працювати, адже вклали у цю землю серйозні гроші. Варто згадати і соціальний прошарок питань. Наприклад, у нас є чимало не розпайованої землі. Щоб ви знали: такої – більше мільйона гектарів! Йдеться про так звані невитребувані паї. Їхні власники переважно померли. Якщо спадкоємців немає, що робити з наділами? До речі, держава досі має у своїй власності майже 5 мільйонів гектарів землі. Її також потрібно або розпаювати, або продати. Отже, маємо розуміти: запровадження ринку землі в Україні – питання непросте, багаторівневе…

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео