Божена Волинець

Опановані хобі стали справою життя для жительки Кременця, що на Тернопільщині (фото)

Попри вирощування квітів жінка відкрила для себе нові уміння, що здатні приносити задоволення не лише їй.

жителька Кременця Ірина Валецька, рукодільниця

Кременчанка Ірина Валецька вправно володіє гачком та спицями, вирощує квіти, а декілька років тому опанувала техніку виготовлення іграшок під назвою «амігурумі» та захопилась плетінням із соломи. Тепер, як запевняє рукодільниця, це її основне заняття.

Про свій різнобічний творчий шлях, перші роботи та натхнення Ірина поділилася з «Тереном». 

тюльпани, що виростила кременчанка Ірина Валецька
Фото Ірини Валецької

- Ірино, знаю, що ви майстриня з соломоплетіння, також в'яжете іграшки, корзинки для емностей. Розкажіть, що ще виготовляєте?

- В основному я займаюсь в’язанням гачком. Також вмію в’язати спицями. Це захоплення в мене ще зі шкільних років. Спочатку створювала серветки, скатертини, частенько –одяг для себе і на замовлення. А декілька років тому почала займатись виготовленням іграшок у новій техніці амігурумі. І це нове для мене хобі стало приносити заробіток, багато вражень і творчий позитив. Вирішила ризикнути і займатись цією справою на всі 100 %. Адже тільки ті люди, які знайшли своє призначення – щасливі. І не має значення, чим саме вони займаються – чи колекціонують метеликів, чи вирощують курчат, чи виготовляють сир. Зараз я виготовляю іграшки для діток: ведмедики, зайчики, сови, тигренята, мишенята, бджілки, ангелята, фрукти і це далеко не весь асортимент. Нещодавно створила серію іграшок для лялькового театру – це дуже цікаве і захопливе заняття. Адже кожним героєм можна керувати самостійно і так погратись, з дитиною, або розіграти якусь казку довгими зимовими вечорами. До новорічних свят створила серію кульок, янголят і сніжинок на ялинку.

Фото Ірини Валецької - зайчата, техніка амігурумі

- Десь навчалися цьому? Чи можливо ви самостійно опановуєте техніки?

- Навчалась на факультеті трудового навчання у КОГПІ ім. Т. Шевченка. Наразі у цьому мені дуже допомагає інтернет. Усе можна знайти: і схеми, і майстер-класи. Але часто буває, що схему, яка у вільному доступі, потрібно переробити, бо дана з помилками. Вже після створення іграшки проходять мій «процес» фотосесії і тільки після цього я можу їх «відпустити» у життя! Часом трапляються фото моїх перших робіт, але тільки тепер я можу помітити недосконалість.

Фото Ірини Валецької - зайчата, техніка амігурумі

- Чи пам’ятаєте свої перші роботи?

- Починала я своє знайомство зі світом в’язаної іграшки з маленького зайчика. Ще десь він у мене є. Тоді я ще не вміла формувати обличчя самої іграшки. Але згодом навчилась і очка пришивати, і війки, і ротик вишивати. Усі навички приходять з практикою. Чим більше створюю, тим більше майстерності набуваю.

Фото Ірини Валецької - оленятко, техніка амігурумі

- Звідки натхнення на створення цієї краси?

- Натхнення приходить з нашої досконалої природи, адже у ній все симетричне і послідовне.

Фото Ірини Валецької - в'язані фрукти в техніці амігурумі

- А як давно ви, власне, займаєтесь соломоплетінням?

- Соломоплетінням я займаюсь не так давно – 2 роки. Капелюшки мене давно манили, ніколи б не могла подумати, що я освою їх виготовлення. На опанування цього прадавнього ремесла мене надихнула наша кременецька майстриня по соломоплетінню Софія Іонівна Стрикула. Вона ділилась зі мною досвідом і розказала деякі секрети цього природного матеріалу. За це я їй дуже вдячна.

Фото Ірини Валецької - солом'яний капелюх

- Розкажіть про процес створення солом'яного капелюха.

- Для того, щоб виготовити капелюх, потрібно засіяти жито, тоді вчасно його зжати серпом, висушити, розділити самі стебла на частини «колінця», посортувати і аж тоді можна приступити до виготовлення капелюшка. Той чорновий процес залишається за кадром. А вже перед початком плетіння капелюшка, бриля, підготовлену соломку замочую у воді. І з неї плету косичку, називають її «зубаткою». Цієї «зубатки» потрібно сплести 25-30 м, що залежить від форми самого капелюха. Потім її потрібно зшити по спіралі певним швом.

Фото Ірини Валецької - солом'яний капелюх

- Яка вартість капелюшка?

- Капелюшки від 450 - 520 грн. Залежить ціна від ширини полів, адже 7 см - 450 грн, а від 10 см - 520.

Фото Ірини Валецької - солом'яний капелюх

- Скільки часу у вас йде, аби виготовити капелюх?

- Капелюха я виготовляю тиждень. Зараз стало модним мати автентичні українські речі з природних матеріалів, адже вони випробувані часом і поколіннями. Вже зараз починаю створювати список бажаючих на виготовлення капелюшків. Окрім капелюшків, ще з колосків і природних матеріалів виготовляю різдвяні дідухи.

- Всі необхідні злакові матеріали вирощуєте самотужки?

- Так. Я як тільки починала цікавитись соломкою, то думала, що мені просто її у серпні хтось дасть і я навчусь. Але не так склалось, як я мріяла. Довелось все вирощувати самостійно.

- Серед усього, що ви вмієте плести, в'язати, що найбільше любите робити і чому?

- Найбільше у своїй творчості я люблю в’язати іграшки невеличкі, адже щастя маленької дитини не пропорційне розміру подарунка-іграшки.

Фото Ірини Валецької - іграшки для малюків в техніці амігурумі

- Можливо, ділитесь з кимось своїми знаннями, проводите майстер-класи?

- Бажаючих багато займатись, але бажання проходить після того, як чують, що матеріал потрібно самому виростити. У цьому році я посіяла більше жита, то можливо буде у мене придбати матеріал у сезон.

- Ірино, поспілкувавшись з вами, відчутно, як ви любите те, чим займаєтесь. Я не помиляюсь?

- Я рада, що займаюсь такою творчістю зараз – здійснюю свою мрію сьогодні, не чекаючи ідеального часу, його не буде. Зазвичай, люди, які мають таланти, не реалізовують їх. Вони відкладають на потім, працюючи на роботі, де платять їм, а час проходить... і тільки на пенсії вони можуть займатись улюбленою справою. Або чекають ідеальної можливості, а її уже не буде. Мрійте і реалізовуйте свої мрії в молодому віці.

Фото Ірини Валецької - курчата в техніці амігурумі

Фото надані співрозмовницею

Вибір читачів за тиждень

Відео