Тамара Коблик

Які овочі варто посадити у липні

Вдаючись до повторних посівів, віддавайте перевагу скоростиглим гібридам і сортам

Зібрати повторний урожай деяких овочів, зелені, бобових і багаторічних культур цілком можливо, якщо висадити їх у липні та на початку серпня. Підготуйте пару грядок для цих рослин, щоби вітамінні продукти довго не закінчувалися на вашому столі. Про це пише «Сільський господар».

У липні можливі посіви деяких зелених овочевих культур: крес-салату, цибулі ріпчастої на зелень, редиски, салату, кропу, шпинату.

Кріп висівають кожні 15–20 днів упродовж усього літа. Позаяк насіння сходить повільно, його потрібно заздалегідь замочити. Грядка повинна бути добре освітленою, а ґрунт – досить родючим. На квадратний метр внесіть відро (10 л) перегною й одну столову ложку нітрофоски або іншого комплексного мінерального добрива. Головне – не загущувати посіви.

Рекордсмен із дозрівання – крес-салат. Зелень матимете вже через два тижні. Салат листовий росте дещо довше – майже місяць. Тільки-но з’являться сходи, неодмінно прорідіть їх, інакше рослини витягнуться, а листя зів’яне і загине. Щоби розетка була пишнішою, не забувайте, що салат – вологолюбна культура: полив за сухої погоди обов’язковий.

Знайдіть місце і для шпинату. Замочіть насіння у воді на кілька годин, посійте і за тиждень чекайте сходів. А ще через два тижні урожай можна буде споживати.

Насіння руколи сходить уже на 5–6-й день. Ґрунт для цієї культури має бути досить родючим і вологим. Молоді листочки особливо смачні й ніжні. 

Посаджені в середині літа петрушка і цибуля-порей порадують вас зеленню наприкінці сезону. А наступної весни продовжать свій ріст, зійшовши раніше за інші культури.

Редиску сіють у липні (і навіть пізніше) з інтервалом два тижні. Під редиску доцільно відвести частину щойно звільненої грядки після ранньої картоплі.

Посіяний у середині літа і зібраний у жовтні дайкон добре зберігається, не втрачаючи свіжості до березня. Крім того, висівання його саме в цей час знижує ризик ушкодження хрестоцвітою блішкою, капустяною совкою, а також іншими шкідниками.

У липні ще не пізно садити бобові. Горох, квасоля і боби достигають досить швидко. До того ж усі ці культури холодостійкі. Насіння попередньо замочіть на 10–12 годин, а саму грядку добре полийте. Квасолю можна висадити просто у теплицю з томатами або огірками.

Багаторічні культури також просяться в ґрунт у середині літа. Тільки щавель, ревінь цієї пори не можна висівати на низинних ділянках, які восени затоплює водою. Ідеальні попередники для цих культур – редиска, горох, кріп, картопля, ранні огірки. До настання стійких приморозків у багаторічників встигнуть сформуватися розетки листя. А ближче до зими рослини потрібно замульчувати торфом або компостом шаром 5–7 см.

Вдаючись до повторних посівів, віддавайте перевагу скоростиглим гібридам і сортам. Пам’ятайте про сумісність культур і сівозмін: вибираючи рослину для літньої сівби, врахуйте, що вона має бути з іншого ботанічного сімейства і не мати спільних шкідників і хвороб.

Літні повторні посіви часто страждають від браку вологи в ґрунті, тому ліпше висівати пророщене насіння у зарання добре пролиті водою борозенки.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео