Тамара Коблик

Які овочі посіяти в тіні?

Для багатьох листових овочів достатньо 3-4 годин сонця на день, а коренеплодам – 5

Якщо говорити про те, які овочі зможуть рости в повній тіні, то це, мабуть, тільки хрін і черемша. Ну, може, ще якась екзотика, яка в нас малопопулярна. Але ж тінь — вона буває різна! В Україні традиційно розміщують город на повністю відкритому сонцю місці. Але на невеликих ділянках, де кожен квадратний метр має значення, бо вирощувати хочеться всього, хоч і потроху, зробити всі грядки на сонці іноді просто неможливо. Будинок, сарай, плодові дерева, кущі, арки, перголи, альтанки і т.д. створюють тінь, куди не кинь оком. Але ж тінь там не цілий день! Для багатьох листових овочів достатньо 3-4 годин сонця на день, а коренеплодам – 5. Такі умови називають півтінню, і рости там будуть прекрасно десятки овочів. Яку городину посіяти в напівтіні, пише Зелена садиба.

1. Листова зелень

Серед овочів листова зелень є найбільш витривалою до тіні. Качанні салати нормального розміру в півтіні не виростиш, а ось листові всіх видів і сортів почуватимуться в легкому притіненні просто чудово. Це стосується, в тому числі і гострого крес-салату, і руколи.

При цьому листові овочі в напівтіні нарощують набагато більшу зелену масу хоч і, порівняно з колегами на сонці, менше за розміром листя. Проте воно буде соковитіше і ніжніше. Щавель, шпинат, мангольд, листова гірчиця, цикорій та ендівій, огіркова трава (бораго) зацвітають у півтіні значно пізніше, не гірчать і вимагають менш частих поливів.

2. Капуста

Справжня королева півтіні — капуста. Причому різновидів, які чудово виносять обмежене освітлення, є чимало і серед традиційних видів і серед менш популярних. Перші кандидати — різновиди капусти, схильні до стрілкування і втрати якості листя на сонці. Вони віддають перевагу скороченому світловому дню. Це:

  • пак-чой,
  • пекінська,
  • кале та інші сорти листової капусти.

Броколі й цвітна капуста не на повному сонці формують набагато смачніші та ніжніші суцвіття. А після зрізання основного врожаю продовжують утворювати і невеликі бічні головки в пазухах листя.

Якщо говорити про білокачанну капусту, то найкраще посіяти в півтіні її ранні сорти.

3. Буряк

Крім листової зелені та капусти, більшість коренеплодів також добре ростуть у напівтінистих місцях, в тому числі буряк. До речі, ви знаєте, що зелень буряка також їстівна і на смак дуже нагадує листя свого «двоюрідного брата» мангольда?

4. Морква

Морква теж добре виносить півтінь. Може, в таких умовах вона і не дасть рекордного врожаю коренеплодів, але на смак морква в напівтіні виростає ніжнішою і соковитішою. Як і в буряка, зелень моркви їстівна.

5. Редис

Редис дуже добре росте в тінистих місцях і є справді дивовижною культурою: його легко сіяти, він швидко проростає та дає врожай, правда, якщо йому достатньо вологи. Експериментуйте з різними сортами. Крім класичної червоної, редиска буває різних форм, розмірів і кольорів.

6. Цибуля — порей і не тільки

Багато луків родять смачніший урожай не на яскравому сонці, а в не перегрітому ґрунті на розсіяному освітленні. Замість зростання листя та швидкого випускання стрілок, у півтіні стимулюється зростання підземної  частини рослини.

Ріпчаста цибуля з-поміж салатних солодких сортів, шніт, цибуля-слизун (поникла) і порей з радістю оселяться в більш затишному освітленні, особливо в змішаних посадках. Часник в напівтіні дає менший урожай, але в таких умовах його при необхідності можна також садити.

7. Ревінь

Багаторічний ревінь більше відомий у прохолодному кліматі, бо він погано росте в спекотних регіонах. Попри те, що ця рослина буде нормально розвиватися в напівтіні, свій насичений червоний колір ревінь краще проявляє на сонці.

8. Селера

Коренеплід селери росте довго, до 180 днів від посіву до збору врожаю, і ця рослина віддає перевагу прохолоднішій погоді. Тому добре росте і в невеликій тіні.

9. Фізаліс

У півтіні чудовим урожаєм порадує фізаліс — невибаглива рослина, у якої можна підібрати овочеві або солодкі ягідні сорти на будь-який смак. Навіть при мінімальному догляді фізаліс родить рясно і довго. І легко відновлюється самосівом.

10. Бобові

Горох, боби та квасоля – найкращі кандидати для напівтінистої локації з числа стручкових рослин. У півтіні можна спокійно вирощувати низькорослі, кущові сорти з-поміж сучасних невибагливих гібридів, які дадуть відмінний урожай і без повного сонця, майже не вимагаючи догляду.

11. Пряні трави

Найбільшої декоративності та кращої листової маси у півтіні досягає м’ята. Але на розсіяному освітленні можна вирощувати й інші пряні рослини:

  • петрушку;
  • базилік;
  • коріандр;
  • лофант;
  • материнку;
  • естрагон;
  • любисток;
  • мелісу;
  • кервель;
  • чебрець.

Головний аргумент на користь вирощування трав у напівтінистих локаціях — вони пізніше зацвітають, утворюють велику зелену масу ароматного листя впродовж більш тривалого терміну (як мінімум, на кілька тижнів порівняно з рослинами на відкритих сонячних ділянках).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео