Дарія Шевченко

П'ятірка продуктів, які провокують безсоння

Експерти радять замінювати деякі інгредієнти, щоб добре виспатися та чудово почуватися вранці

Деякі повсякденні продукти харчування негативно впливають на нервову систему та можуть бути причиною вашого безсоння та стресу. Про це повідомляє korisno.24tv.ua, пише agronews.ua.

Серед продуктів, які провокують безсоння, називають кофеїн, пасльонові рослини, алкоголь, копчена їжа, цукор тощо. 

Кофеїн

Кофеїн – небезпечний компонент для людей, які страждають від тривоги та розладів сну.

Одне із досліджень, за участю людей із панічними розладами, показало, що кофеїн значно підвищує гормон стресу та провокує напади панічних атак. Ця речовина не дає вам спати, блокуючи аденозинові рецептори. Навіть через 5 годин після вживання кофеїну 50% речовини залишаються в крові та погіршують сон.Щоб вивести кофеїн з організму знадобиться 16–24 години.

Навіть одна ранкова чашка кави може вплинути на якість вашого сну вночі.

Пасльонові рослини (картопля, помідори, баклажани, перець)

Більшість людей щодня їдять ці продукти, але мало хто знає, що рослини сімейства пасльонових виробляють природні пестициди, призначені для знищення хижаків (комах та глистів). Ця хитра хімічна зброя блокує фермент ацетилхолінестеразу, що призводить до надмірного стимулювання нервової системи у людей з підвищеною чутливістю. Тривога є лише одним із нервово-психічних реакцій при вживанні подібної їжі.

Алкоголь

На перший погляд, алкоголь розслабляє та допомагає заснути, проте в процесі відпочинку він змінює глибину сну. Якщо у вас є звичка випивати міцні напої перед сном – щовечора зменшуйте дози, щоб мінімізувати можливість абстинентного синдрому (який, при різкій відмові від алкоголю, теж підвищує тривожність та погіршує сон).

Ферментована, в’ялена, копчена їжа (салямі, сир, квашена капуста)

Перетворення свіжої цільної їжі у вишуканий продукт (стейк, сир брі, мерло чи кімчі) відбувається за допомогою бродіння. Під час цього процесу бактерії розщеплюють харчові білки на крихітні молекули (біогенні аміни).

Найважливішим біогенним аміном є гістамін – потужний нейромедіатор, який відіграє важливу роль в патогенезі ряду хворобливих станів. Гістамін викликає занепокоєння та безсоння у людей з підвищеною чутливістю, завдяки своїй здатності активувати адреналін.

Цукор, борошно, вуглеводи

Ці компоненти вміщують популярні сніданки. То ви починаєте свій день з запуску гормональної ланцюгової реакції, яка може на певний час покращити ваш настрій, енергію та концентрацію. Однак, після перепадів інсуліну, організм починає вивільняти кортизол та адреналін, які повинні нормалізувати рівень цукру в крові.

Адреналін викликає симптоми паніки (пітливість, запаморочення та серцебиття), ви можете помилково вважати їх ознаками гіпоглікемії, хоча в більшості випадків рівень глюкози в крові не опускається нижче норми.

Щоб протестувати, як ваш організм почувається без рафінованих вуглеводів, борошна та цукру, спробуйте відмовитися від продуктів з їх вмістом хоча б на 2 тижні. Якщо за цей час сон нормалізується – підбирайте відповідну дієту, яка дозволить контролювати час їх вживання.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео