Ростислав Фук

Якими продуктами варто закупитися до підняття цін восени

Бензин, газ та дизпаливо також виростуть у ціні, орієнтовно на 3-4 гривні, кажуть експерти

Восени можуть подорожчати не лише продукти, а й житло, бензин та інші групи товарів. Робити запаси на зиму варто було почати заздалегідь, пише GSMinfo.

Зараз українцям радять запасатись цукром, борошном, олією та крупами. За оцінками експертів ціни зростуть на всі продукти мінімум на 10%.

Член економічного дискусійного клуба Олег Пендзін рекомендує робити запаси м’яса, овочів, консервів. Зараз вартість картоплі та інших коренеплодів мінімальна, ці овочі добре зберігаються. Тому краще подбати про «борщовий набір» у вересні. Запас консервів допоможе пережити скрутні моменти взимку.

На думку експертів, зима буде складною: точно невідомо, як розгоратимуться далі бойові дії. Також важко спрогнозувати курс долара на 2023 рік. Вже зараз бізнесмени розраховують калькуляцію на товари за курсом 45 гривень за долар, коли реальний курс лишається у межах 41 гривні.

Бензин, газ та дизпаливо також виростуть у ціні, в середньому на 3-4 гривні. Аграріям вже зараз необхідно купувати паливо для орання та підготування полів до зимівлі. Для них це реальна проблема, адже окрім постійного зростання цін на пальне, поля перебувають під обстрілами. До частини земель сьогодні Україна через окупацію втратила доступ. Там фермерам ще тяжче, адже зернові вилучають та вивозять до РФ, і люди не мають прибутку, – йдеться в повідомленні.

Не зміниться лише оплата комунальних послуг. Вони залишаться на довоєнному рівні. Натомість суттєво вирости у ціні може оренда житла. На окупованих територіях відсутнє газопостачання. Опалювального сезону там вже не чекають.

З першими холодами із цих територій почне виїжджати нова хвиля біженців, тому не виключений стрімкий ріст цін на житло по всіх областях. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео