Юлія Пацкаль

Палац на Тернопільщині незабаром стане прихистком для переселенців

У палаці завершують ремонт та шукають, хто зможе профінансувати опалення кімнат. Проживання для потребуючих тут буде безкоштовним

Вже у грудні ще одним прихистком для людей, які через війну змушені були покинути свої домівки, стане колишній мисливський палац Потоцьких у селі Рай на Бережанщині. Приміщення два роки пустувало. Наразі тут триває косметичний ремонт.

Прихисток облаштовують в рамках соціального проєкту «Домівка».

З перших днів повномасштабного вторгнення ми створюємо можливості для поселення людей, яких евакуювали з постраждалих громад. Спочатку - місця масового поселення. Зараз -  прихистки з умовами проживання максимально наближеними до домашніх. І це наш принциповий підхід, бо гідність людини - на першому місці, - розповідає програмна директорка Української освітньої платформи Мар’яна Каспришин.

За її словами, палац у Раю стане прихистком для 30-ти людей, які постраждали від війни. Проживання для них буде безкоштовним.

Для початку в приміщенні виконали роботи по демонтажу застарілої штукатурки, яка вже осипалася через вологу та грибок. 

Наразі відновлюємо роботу котельні, плануємо в найближчі дні запустити опалення, щоб продовжити внутрішні ремонтні роботи санвузлів, кухонь та кімнат, де будуть проживати люди. Щоб зробити якісний ремонт - потрібне все ж таки тепло, - зазначає регіональний координатор проєкту в Тернопільській області Денис Власенко.

У палаці є 8 окремих кімнат.  Великі кімнати розраховані на 6-7 осіб. У менших зможуть проживати 3-4 людини.

Попередній список тих, хто тут проживатиме, ми вже маємо. Люди звертаються на гарячу лінію, яка діє в рамках проєкту “Домівка”. Будемо комунікувати з ними, показувати їм цю територію, можливо, комусь не підійде. Думаю, що у листопаді ми вже завершимо косметичний ремонт, а упродовж грудня будемо поселяти людей, - зазначає Денис Власенко.

Він додає, що пошук ресурсів для оплати за комунальні послуги не дозволяли завершити ремонтні роботи раніше.

Щодо опалення - це питання ще досі не вирішене. Шукаємо кошти, звертаємося до благодійних фондів та організацій, аби це зробити. Хочемо полегшити життя людей, які тут проживатимуть, бо дехто з них може й не мати ресурсів, - каже координатор проєкту.

14 листопада на території палацу волонтери “Будуємо Україну Разом” проведуть толоку. Долучитися до доброї справи запрошують всіх охочих. 

Нагадаємо, раніше у стінах палацу у Раю багато років діяв сиротинець, яким опікувався чернечий орден братів милосердя з Бельгії.

Село Рай є одним із улюблених місць серед туристів, які мандрують Бережанщиною. На території місцевого парку  росте до ста видів дерев і чагарників. Із них 42 види – завезені з інших країн і континентів, близько 30 – хвойні. Окрасою парку є вікові дерева. Це велетенські сосни, модрини, кедри, дуби, ясени, різноманітні види кленів, бука лісового, тополі, горіхів та інших. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео