Юля Вітюк

«Соромно за кожного палія»: за два дні рятувальники гасили пожежі на 47 гектарах (фото)

Поліція і рятувальники нагадають, що паліїв сухої трави тепер прирівнюють до диверсантів. І за це передбачене не лише ув’язнення, а й конфіскація майна

За дві минулих доби рятувальники 4 державного пожежно-рятувального загону у Тернопільській області понад 20 разів ліквідовували пожежі сухої трави. Про це повідомляє управління ДСНС в Тернопільській області.

18 березня пожежно-рятувальні підрозділи здійснили 10 виїздів на такі виклики. Стільки ж разів виїжджали і 19 березня. Рятувальникам, які й так чергують в посиленому режимі, по декілька разів щодня доводиться виїжджати, в тому числі й під час «Повітряної тривоги» та не допустити перекидання пожеж на житлові будинки та лісові масиви.

Загальна площа погашеної рятувальниками сухої трави на відкритій території близько 47,5 гектарів. Вдумайтесь! Це лише ЗА ДВІ ДОБИ. І я не писатиму вже про розмір штрафів, адміністративну чи кримінальну відповідальність. Мені просто соромно за кожного палія, - зазначає голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш. 
Рятувальники закликають громадян спрямовувати власні сили на корисні справи для підтримки Української держави, а не шкодити довкіллю та службам, які покликані їх захищати. 

Нагадаємо, 3 березня відбулися зміни до Кримінального Кодексу України, якими передбачено посилення відповідальності за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Про це повідомляє Тернопільська міська рада. Навмисні підпали, зокрема, й сухої рослинності додали до переліку злочинів у статті 113 «Диверсія». Для порушників передбачено покарання у вигляді ув'язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Також у Тернопільській міській територіальній громаді працівники муніципальної інспекції проводять регулярні рейди та перевірки на факт виявлення правопорушень природоохоронного законодавства та Правил благоустрою на території нашої громади.

Якщо ви помітили факти спалювання сухої рослинності чи інші порушення природоохоронного законодавства на території Тернопільської громади, просимо повідомляти муніципальну інспекцію за номерами телефонів: +38 (073) 015 1481 (Viber), +38 (067) 4473186, +38 (067) 447 3278.

Фото з допису 4 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео