Ростислав Фук

Літературні ігри «Перефарбованого лиса» завітають до Тернополя

Участь в іграх безкоштовна, але з обов’язковою реєстрацією

Авторки подкасту «ПереФарбований лис» освітянка Валентина Мержиєвська і психологиня Марія Діденко вже кілька років перечитують твори українських класиків, досліджуючи світогляд і поведінкові моделі українців, описані в літературних творах. А нещодавно винайшли новий формат взаємодії з творами. Фахівчині пропонують не лише обговорювати прочитане, а переграти сюжети української класики. Ігрова студія має більш динамічний формат, який, до того ж дозволяє долучити навіть тих, хто ще не встиг прочитати самого літературного твору.

Уже 15 жовтня, о 15:00 Мандрівна студія ПереФарбованого лиса» завітає у креативний кластер Na Пошті в Тернополі, повідомляють організатори.

Наразі авторки розробили 4 навкололітературні гри з різними механіками і провели кілька пробних ігор у Києві. І вже восени, за сприяння Українського інституту книги, вирушають з мандрівною студією по 7 містах України. 

Наразі розроблені такі види ігор:

  • рольова гра за «Кайдашевою сім’єю» Івана Нечуя-Левицького;
  • гра-медитація на тему вигорання і відновлення за «Intermezzo» Михайла Коцюбинського;
  • гра типу «Мафія» за романом Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?»; 
  • буріме за віршами українських поетів.

І подкаст, і ігрова студія спрямовані на те, щоб:

  • розвіювати стереотипи щодо української літератури, які склались в часи її вивчення в школі;
  • надихати перечитувати українську класику в дорослому віці;
  • надавати вчителям інструменти для обговорення складних творів, враховуючи психологічні та емоційні потреби учнів;
  • пробуджувати інтерес до авторів літературних творів, а також до історичного контексту їх написання;
  • виявляти в літературних творах зразки поведінки, властиві українцям, усвідомлювати їх і вирішувати, що з цього варто передавати наступним поколінням, а від чого варто відмовитися;
  • досліджувати існуючі світоглядні установки, як-то прагнення свободи чи ставлення до освіти тощо. Виявляти теми, над якими варто поміркувати, щоб сформувати власний світогляд.


Проєкт має просвітницький характер. Участь в іграх безкоштовна, але з обов’язковою реєстрацією https://forms.gle/YDuuXtJX9z9rjvSw6

Стежити за розкладом ігор можна в соцмережах подкасту: в Instagram @repainted.fox та Facebook ПереФарбований лис.

Довідково

Подкаст «ПереФарбований лис» виходить в ефір з квітня 2021 року і вже налічує майже 100 випусків, з них понад 60  —  основних, з обговоренням літературних творів, і понад 30  —  бонусних випусків з цікавими гостями.

Слухати подкаст можна на різноманих подкаст-платформах: https://linktr.ee/repainted.fox.podcast 

У 2023 році «ПереФарбований лис» виграв у конкурсі культурно-мистецьких проєктів від Українського інститут книги, спрямованих на організацію і проведення заходів з  промоції читання, у категорії «Створення тренду читання як дозвілля, читання для навчання», згідно з яким і реалізує мандрівну студію навкололітературних ігор. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео