Переоформлення земельного пайового Сертифіката: що треба знати

Сертифікат про право на земельну частку не є підтвердженням права власності на саму ділянку й не встановлює її меж

Термін переоформлення наявного земельного пайового Сертифіката на Витяг про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку закінчується 31 грудня 2024 року, тобто для впорядкування документів залишилося менше року, а саме оформлення займає час та потребує 2 рішень органу місцевого самоврядування. Про це повідомив секретар комітету аграрної політики і земельних відносин у Верховній Раді, народний депутат України Іван Чайківський.

Відповідно до Указу Президента України №720/95 від 8 серпня 1995 року «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям» була розпочата земельна реформа у сфері сільськогосподарського виробництва.

Одним із основних тезисів реформи було паювання сільськогосподарських угідь. За результатами паювання, фізичним особам видавався Сертифікат про право на земельну частку (пай), що засвідчує право власника на отримання земельної ділянки.

Варто зауважити, що Сертифікат про право на земельну частку (пай) не є підтвердженням права власності на саму ділянку й не встановлює її меж. Саме оформлення у власність земельної частки (паю) передбачає заміну сертифіката про право на таку земельну частку на Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Таким чином, власникам сертифікатів про право на земельну частку (пай) необхідно оформити право власності на земельну ділянку до 1 січня 2025 року. Оскільки стаття 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» передбачає, у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Тобто така вимога стосується власників сертифікатів на право на земельну частку (пай) у тому числі осіб, що успадкували право на земельну частку (пай), але не отримали відповідні документи, що посвідчують право власності на земельну ділянку.

Для оформлення права власності на земельну ділянку й отримання Витягу з реєстру речових прав на нерухоме майно необхідно:

1) звернутися до сільської, селищної чи міської ради із заявою про виділення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості). До заяви необхідно додати: копію сертифікату про право на земельну частку (пай), свідоцтво про право на спадщину (у разі спадкування) або рішення суду про визнання права на земельну частку (пай) за наявності;

2) після отримання позитивного рішення сільської, селищної чи міської ради, необхідно звернутися до землевпорядної організації для розробки технічної документації із землеустрою, з метою формування земельної ділянки та встановлення її меж в натурі (на місцевості). Послуга із розробки технічної документації є платною та сплачується власником земельної ділянки;

3) за результатами розробки вказаної технічної документації потрібно звернутися до Центру надання адміністративних послуг для реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі (ДЗК) з присвоєнням їй кадастрового номера. За результатами реєстрації видається Витяг з Державного земельного кадастру;

4) після отримання Витягу з Державного земельного кадастру, необхідно звернутися із заявою до сільської, селищної чи міської ради для затвердження технічної документації із землеустрою для оформлення земельної ділянки у власність. До заяви додається технічна документація із землеустрою та Витяг з Державного земельного кадастру;

5) після прийняття органами місцевого самоврядування рішення про затвердження технічної документації та передачі земельної ділянки у власність, необхідно звернутись до Центру надання адміністративних послуг та здійснити реєстрацію права власності на земельну ділянку. За результатами реєстрації надається Витяг про державну реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Тому, якщо ви є власником земельного паю, необхідно завчасу звернутися за оформленням документів для здійснення реєстрації права власності на земельний пай.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео