У пошуках роботи тернополяни можуть стати жертвами шахраїв (фото)

Соцмережі тепер стали дещо більшим, аніж способом весело провести час. Тут можна дізнаватися новини, спілкуватися з друзями, знаходити роботу й навіть заробляти. Проте, останні два пункти бувають з неприємним сюрпризом.

Промоніторивши десятки оголошень про «багато грошей за годину часу» можу впевнено сказати: шахраї таки є. І важливо вміти відрізняти їх від справжніх роботодавців.

Умовно всі оголошення про роботу у соціальних мережах можна поділити на три категорії: реальна дистанційна робота, віддалена зайнятість «дольової участі» та справжнє шахрайство.

Яскравим прикладом першої групи є оголошення про пошук агента одного з відомих українських банків. Кандидатів шукають не лише на Тернопільщині. Головна умова - вік від 16 років.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«290399,290401,290400»]

Інформацію про пошук агентів журналістам «Терену» підтвердила керівник пресцентру ПриватБанку по Західній Україні Докія Кузьменко:

- У ПриватБанку діє програма «Стань агентом». Сьогодні понад 5000 агентів заробляють гроші, розповідаючи про продукти та послуги банку... Це - партнер, який заробляє гроші просто пропонуючи банківські продукти своїм знайомим і близьким у зручний для себе час. Агент розповідає про переваги фінустанови, а коли вони захочуть стати клієнтами, передає їхні імена та номери телефонів до банку будь-яким зручним способом. За кожну замовлену ними послугу агент буде отримувати винагороду.

До другої категорії належить робота, що приносить прибуток лише після покупки певної продукції (Джерелія, Оріфлейм тощо). Заробляти обіцяні кілька тисяч щотижня навряд чи вийде, однак приємним бонусом є знижки 20-50% на усю продукцію з каталогу.

Особливістю оголошень є обіцяні «величезні» зарплати, які платить компанія, та приємні бонуси: дороговартісна техніка, відпочинкові тури по кілька разів на рік тощо. Однак, скільки саме та за що - достеменно не пояснюється.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«290411,290410,290409,290408,290407,290406,290405»]

Сюди ж можна віднести «гроші за опитування». Дехто пропонує виконувати легкі завдання, відповідати на запитання, заробляючи на цьому. Здавалося б, все легко та швидко, якби не один важливий нюанс - валюта. А точніше - раніше нікому не відомі електронні гроші, які з часом конвертуються у долари.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«290418,290417,290416»]

Третя група - безпосередньо шахраї. В оголошеннях потенційним жертвам обіцяють по кілька тисяч гривень на тиждень при двогодинній зайнятості. При особистому спілкуванні такі «роботодавці» вимагають оплату за власні послуги - надані контакти, навчання тощо. Зазвичай, суми невеликі - від 35 до 100 гривень. Натомість довірливому кандидату обіцяють, що заплачені гроші йому повернуться вже за перших 5 хвилин роботи.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«290423,290422,290421,290420»]

Власне від таких горе-роботодавців і застерігають правоохоронці. Невелика на перший погляд сума приносить шахраям щоденно від тисячі гривень прибутку. А от довести шахрайство через мізерність втрачених коштів майже не реально.

Тому при пошуку роботи слід не вестися на обіцяні тисячі майже за дарма. До того ж, не варто оплачувати послуги того, хто цей заробіток обіцяє. Адже навіть працевлаштовані HR-менеджери отримують зарплату від роботодавця, якому проводиться підбір кандидатів.

Ще одним нюансом є реєстрація на сумнівних сайтах. Навіть якщо ви не оплачуєте процес внесення даних, особисту інформацію потім можуть використати проти вас. Особливо - номера банківських карток, паспортні дані.

Нагадаю, на Тернопільщині нікому працювати на 4-7 тисяч зарплати.

Фото з відкритих джерел та «Терену»

Вибір читачів за тиждень

Відео