Тамара Коблик

Писанки з гусячих, перепелиних і навіть страусиних яєць: у Тернополі відкрили цікаву виставку (фото)

В Художньому музеї відкрито персональну виставку «Дряпанка» Ростислава Крамара з Тернополя

В експозиції представлено  авторські писанки, дряпанки, витинанки, які вражають і захоплюють філігранністю виконання, вишуканістю та композиційною довершеністю. Курячі, гусячі, перепелині, страусині яйця в умілих руках майстра перетворюються на справжні шедеври, де продуманий і опрацьований кожний міліметр поверхні. Автор використовує природні барвники  та зображає традиційні орнаменти, які відомі українцям з прадавніх часів - трипільські, давньослов'янські символи Сонця, Берегині тощо. Про це повідомляє заступник директора Тернопільського обласного художнього музею Ольга Ваврик.

Поряд із використанням  традиційної орнаментики, Ростислав Крамар створює авторські зображення, які є яскравими рисами його творчого почерку - оригінальні квіти та пташки. Заслуговують на увагу багатошарові кольорові витинанки з паперу, сюжети і тематика яких перегукується з писанками, - пише вона. - Кожен виріб вишуканий  і неповторний. Цікавими є жіночі прикраси: підвіски та коралі, в яких головним елементом є розписана шкаралупа.

Ростислав Крамар свого часу закінчив Українську академію друкарства, працює художником - оформлювачем  в тернопільському видавництві «Богдан», член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Автор персональних виставок в Бережанах, Коломиї, Рівному, учасник багатьох збірних виставок та  фестивалів.  Його твори зберігаються в музеях і   приватних колекціях в Україні та закордоном.

Виставка триватиме упродовж трьох тижнів, тож запрошуємо тернополян і гостей нашого міста відвідати та насолодитися неповторною красою традиційного українського  мистецтва.

Фото ТОХМ

Вибір читачів за тиждень

Відео